Slim renoveren door uit te breiden in de hoogte

Xella
Xella
Xella

De overheid staat meer en meer open voor het uitbreiden van bestaande woningen. Door de vraag naar meer woongelegenheid, is het verticaal uitbreiden, ook wel optoppen genoemd, meer en meer toegestaan door ruimtelijke ordening.

Het verticaal uitbreiden kan op 2 manieren:

  • Bouwen bovenop het plat dak;
  • Verwijderen van het bestaande zadeldak en hierop bouwen.

De uitbreiding bovenop het plat dak of bestaande zadeldak bouwt men vaak in lichtgewicht materiaal zoals houtskelet- of staalbouw. Klassiek metselwerk is vaak te zwaar hiervoor. Maar wist u dat het verticaal uitbreiden ook kan met Ytong cellenbeton blokken?

Waar zitten nu de troeven van Ytong blokken?

  1. Ytong blokken zijn licht, dragend en massief
  2. Ze leveren hoge thermische isolatie en inertie
  3. De bouwknopen zijn eenvoudig op te lossen
  4. Ytong bezit een uitstekende akoestische isolatie
  5. Het is tevens onbrandbaar en vrij van chemicaliën
  6. Bouwen gaat snel en flexibel
  7. Ytong muren zijn luchtdicht
  8. Ze beschermen tegen oververhitting
  9. De blokken kennen een zuinig ecologisch productieproces
  10. Ytong is 100% recycleerbaar
  11. Ook op vlak van prijs blijft cellenbeton stabiel tegenover hout

Om de voordelen in beeld te krijgen stellen we u hier een mooi schoolvoorbeeld voor:

Een Brusselse villa krijgt maar liefst 2 extra verdiepingen

Niets beter om de meerwaarde van Ytong blokken aan te tonen met een echt voorbeeld. Opdrachtgever en bouwkundig ingenieur Alexandre Dain woont in deze Brusselse villa – niet ver van de ULB. Hij breidde de villa uit met twee verdiepingen. De tweede verdieping omvat 110 m² en de derde verdieping heeft 90m², samen goed voor 7 studentenkamers.

De bestaande woning dateert uit de jaren vijftig en bestaat uit een kelder, gelijkvloers, eerste verdieping en zadeldak. Bij het uitwerken van de stabiliteitsanalyse bleek dat de kelder voldoende draagkracht had om er twee verdiepingen aan toe te voegen.

Waar moet u op letten bij optoppen?

  1. Werk de vrijgekomen zoldervloer onmiddellijk af met een roofinglaag. Hierdoor vermijdt u insijpelen van regenwater in de onderliggende verdiepingen. Daarnaast is een roofinglaag een prima basis  voor de muuropbouw van de bovenliggende verdiepingen.
  2. Ytong blokken kunnen gebruikt worden voor zowel de gevels als de structurele muren aan de binnenzijde. In het geval van de Brusselse villa werden Ytong blokken van 20 cm dikte gebruikt. De buitenmuren staan rechtstreeks op de bestaande gevelmuren en de beschermende roofinglaag. Bij de binnenmuren werden de draagmuren in kaart gebracht. Was er geen onderstaande draagmuur, dan werd een metalen balk voorzien, waarop de Ytong muur rust. Bovenop de tweede verdieping realiseerde men een betonnen ringbalk, die fungeert als overspanning van de ramen. Deze ringbalk zorgt voor de extra sterkte van de volledige ruwbouwstructuur. De balk vormt de basis voor de muren en houten vloerbalken van de derde verdieping. De vloer bestaat uit een balkenstructuur met tussenliggende isolatie, bedekt met houten OSB platen die later afgewerkt worden met een geïsoleerde en dempende vloer. De Ytong binnenmuren van de bovenste verdieping lopen door tot op de onderliggende verdieping.
  3. De buitengevels van de bestaande woning en de nieuwe optopping werden aan de buitenzijde bijgeïsoleerd en afgewerkt met een crepilaag. Hierdoor vormt het gebouw één geheel. De binnenmuren zijn afgewerkt met pleisterwerk of met gipsplaten.  

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Ytong bij het verticaal uitbreiden of optoppen? Vul het formulier in en u ontvangt meer informatie.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email