Houd je dakisolatie in optimale conditie

URSA
URSA
URSA

Om een goede dakisolatie te creëren heb je in de eerste plaats een goed isolatiemateriaal nodig zoals bijvoorbeeld de URSA TERRA minerale wol, maar zeker zo belangrijk is het luchtdicht afwerken van de isolatieschil.

Het luchtdicht afwerken van isolatie zorgt eerst en vooral voor een hogere energie-efficiëntie. Luchtlekken in de isolatieschil zorgen immers voor warmteverlies in de koude maanden en warmteoverdracht tijdens de warme maanden.

Maar er is nog een belangrijke reden voor het luchtdicht afwerken van de isolatieschil: het behoud van de kwaliteit van de isolatie. Daarin speelt een dampscherm zoals de Modulovap URSA SECO een belangrijke rol. Het is een vochtregulerend lucht- & dampscherm met een variabele Sd waarde en wordt geplaatst aan de warme zijde van de isolatieschil.

Dat werkt zo: in de winter werkt Modulovap als een klassiek dampscherm en houdt het vocht van de binnenruimtes tegen zodat het niet kan condenseren wanneer het in aanraking komt met het koude onderdak. In de zomer gaat de moleculaire structuur van Modulovap open en wordt vocht van de constructie afgeleid naar de binnenruimte zodat de constructie kan opdrogen. Met Modulovap blijft je isolatiemateriaal zomer en winter in optimale conditie!

Aangezien de Sd-waarde van ModuloVap vrij laag is, raden we aan om dit dampscherm enkel voor ruimtes met een lage of gemiddelde luchtvochtigheid te gebruiken.

Verder biedt URSA ook een polypropyleen (PP) dampscherm (URSA SECO dampscherm PP, met een Sd -waarde > 20 m) en een polyethyleen (PE) dampscherm (URSA SECO dampscherm PE, met een Sd -waarde > 100 m) aan. Zo'n dampscherm voorkomt enkel dat vocht vanuit de binnenruimte in de isolatieschil dringt maar kan dus geen vocht uit de isolatieschil naar binnen afvoeren. Het voordeel van een PP dampscherm is dat het steviger is en dus minder snel scheurt maar de Sd-waarde is wel lager dan dat van een PE dampscherm.

Alles voor een vlotte en correcte plaatsing

Net als bij isolatie, speelt een correcte plaatsing van het dampscherm een grote rol. Het URSA SECO gamma bevat dan ook heel wat producten die een vlotte en correcte plaatsing mogelijk maken:

 • URSA SECO UNI TAPE: een eenzijdige sterke kleefband met heel wat voordelen:
  • Multifunctioneel: het afplakken van overlappingen van het dampscherm, het repareren van scheuren.
  • Geen beschermingsstrip (geen afval op de werf).
  • Gemakkelijk manueel af te scheuren.
  • Kleefband met rasterstructuur. Rolt dus niet vanzelf op.
 • URSA SECO DOUBLE TAPE: een dubbelzijdige kleefband om het dampscherm te bevestigen op profielen met als belangrijke troeven:
  • Onmiddellijk grote kleefkracht voor alle profielen.
  • Extra breed voor optimale fixatie op profielen.
  • Polyvalent: hecht op verschillende ondergronden.
 • URSA SECO dichtingsmastiek: een lijmpatroon om het dampscherm aan de omliggende constructies te verkleven met als voordelen:
  • Dringt diep door in verschillende ondergronden (beton, hout of gips).
  • Blijft soepel na droging.
  • Hecht snel en zonder uitlopen.

Wil je graag meer informatie over de URSA SECO producten voor het luchtdicht afwerken van dakisolatie? Vul het formulier in en URSA bezorgt je meer informatie.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email