Een groendak aanbrengen? Dit zijn de aandachtspunten

Soprema

Groendaken zijn erg populair. Zeker in dichtbebouwde gebieden is hun natuurlijke karakter erg geliefd en in sommige steden is een minimumaantal groendaken zelfs verplicht. Overweegt u ook om een groendak aan te brengen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele cruciale aandachtspunten.

De verschillende soorten groendaken

Het ene groendak is het andere niet. Stel uzelf enkele vragen: wilt u of de klant het dak gebruiken als tuin? Is uw klant bereid om tijd te besteden aan het onderhoud van zijn groendak? Wanneer het antwoord op beide vragen volmondig ‘ja’ luidt, kies dan voor een intensief groendak, dat hetzelfde onderhoud als een tuin vergt. De begroeiing kan bestaan uit kruiden, grassen en zelfs bomen. Uiteraard is het belangrijk dat uw dakconstructie voldoende stevig is. Kiest u liever voor een groendak dat minder onderhoud nodig heeft? Ga dan voor een extensief groendak, dat beplant wordt met mossen, grassen en vetplanten. Let wel: ook zo’n dak vraagt enige aandacht. Het is aangewezen om tweemaal per jaar een controle en onderhoud uit te voeren.

De juiste dakbedekking voor een groendak

Een degelijke en geschikte dakbedekking scheelt u heel wat kopzorgen. Soms wordt EPDM gebruikt om groendaken af te dichten, maar dit synthetische materiaal is erg dun en heeft een lage ponsweerstand (dit betekent dat het materiaal niet zo goed bestand is tegen puntbelasting of ponsbelasting: belasting op een heel klein oppervlak). Daarom kunt u het beter niet gebruiken als dakbedekking bij een groendak.

Om problemen te voorkomen kiest u het best voor een bitumineus afdichtingssysteem. Deze membranen zijn bovendien vaak wortelwerend en hebben een hoge ponsweerstand, zodat u met een gerust hart het dak kunt betreden. De kans dat er een lek ontstaat, is daardoor veel kleiner dan bij EPDM. Doordat de bitumineuze dakbedekking tweelaags kan worden aangebracht, is de onderliggende isolatielaag meteen ook duurzaam beschermd. Het risico op lekkage is bovendien veel kleiner bij een bitumineus tweelaagssysteem dan bij een eenlaagssysteem met bijvoorbeeld dunne kunststoffolie.

Compartimenteer uw dak

Als de dakbedekking is opgedeeld in compartimenten, bespaart u zich heel wat werk wanneer er zich een lek voordoet. U kunt dan zeer snel opsporen waar het lek zich bevindt en meteen ingrijpen. Compartimenteren kan bovendien heel gemakkelijk met bitumineuze dakbedekking. Een groendak waarvoor EPDM werd gebruikt, moet u bij een lekkage volledig uitgraven. Het kost dan ook veel tijd en geld om het te herstellen. Bitumen heeft ten slotte een lange levensduur van gemiddeld veertig jaar.

Soprema helpt u graag

Wenst u meer informatie over groendaken en de juiste bitumineuze dakbedekking? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het formulier. Op zoek naar inspiratie? Bezoek dan zeker onze virtuele stad SOPRACITY, met kleine en grote bouwoplossingen van de toekomst.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email