Alles over waterdichting- en isolatiesystemen voor platte daken

Soprema

Platte daken komen veel voor in het Belgische straatbeeld, en dat verwondert ons niets. Naast hun esthetische meerwaarde bieden ze op functioneel vlak heel wat voordelen. Zo heeft u met een plat dak de mogelijkheid om de bruikbare oppervlakte uit te breiden in de vorm van een dakparking,  dakterras of -tuin. Zowel particulieren als kantoren en industriële gebouwen hebben daar baat bij – open ruimte is immer een zeldzaam (en duur!) goed tegenwoordig. Ook water wordt steeds schaarser, en zelfs daar kan een plat dak op inspelen. Met een retentiedak kunt u namelijk regenwater bufferen en opnieuw gebruiken. Toch blijft het klassieke platte dak voorlopig het meest populair. Daarom stellen we u graag al onze premiumsystemen voor met waterdichting en isolatie voor traditionele platte daken.

Waterdichting en isolatie voor een niet-geballast dak

Bij een plat dak heeft u de mogelijkheid om de waterdichting op z’n plaats te houden met ballast, kiezels of grind bijvoorbeeld. Toch blijft een niet-geballast dak, met gevlamlaste bitumenbanen, het meest voorkomend. Werkt u liever niet met de vlam of moet u voldoen aan strenge brandveiligheidseisen? Dan is kunststof, een zelfklevend membraan of een vloeibare afdichting een uitstekend alternatief.

Met Bitumen

Bitumen is en blijft de meest populaire dakbedekking dankzij de vele voordelen die het materiaal biedt. Zijn sterke kleefkracht en lange levensduur maken van het product een duurzame blijver. Bitumineuze waterdichting kunt u zowel op een betonnen als houten ondergrond plaatsen en doet het ook goed op een steel deck.

De klassieke warmdakopbouw met bitumen bestaat idealiter uit een primer zoals AQUADERE (op beton) of ELASTOCOL 600 (op hout of steel deck) die u aanbrengt op een droge, propere ondergrond. Daarna volgt een dampscherm zoals SOPRAVAP STICK C15 dat dient als dampremmende laag om vocht uit het isolatiemateriaal te weren. Als isolatiemateriaal kunt u bijvoorbeeld voor EFYOS PIR S kiezen, een product met een lage lambda-waarde en een gasdicht gealuminiseerd meerlagencomplex aan beide zijden van de platen. Deze harde platen kunt u verlijmen met COLTACK EVOLUTION 750. Daarna volgt de tweelaagse bitumineuze waterdichting bestaande uit een top- en een onderlaag. Begin met het aanbrengen van de zelfklevende SOPRASTICK VENTI FF en breng daarop een SBS– of APP-laag aan. U heeft daarbij de keuze tussen SOPRALENE OPTIMA 4AF C3 FR (SBS) of SOPRAGUM OPTIMA 4TmF C1/C3 FR (APP). De opstanden en andere details afwerken doet u het best met vloeibare waterdichting van ALSAN. Gebruik daarvoor ALSAN FLASHING JARDIN of ALSAN FLASHING QUADRO.

Met kunststof

Kunststof waterdichting is niet alleen budgetvriendelijk, maar biedt ook een groot veiligheidsvoordeel, want het wordt vlamvrij aangebracht. Op beton brengt u eerst een primer zoals ELASTOCOL 600 aan en plaatst u vervolgens een dampscherm zoals de SOPRAVAP STICK A15. Ook in deze opbouw kunt u PIR als isolatiemateriaal gebruiken. Die lijmt u eveneens met de COLTACK EVOLUTION 750. De waterdichting uit het FLAGON-gamma kunt u lijmen met de bijbehorende contactlijm FLAGCOL TF1. De overlappen werkt u af met een lasapparaat op hete lucht. Besteed voldoende aandacht aan de kimfixaties.

… En voor een beballast dak

Ook wanneer u ballast gebruikt, heeft u de keuze tussen bitumen en kunststof. Uiteraard moet de ballast voldoende zijn om te weerstaan aan windbelasting. Op zich blijft de dakopbouw grosso modo hetzelfde als bij een niet-geballast dak.

Met Bitumen

Ongeacht de ondergrond, dient u eerst een primer aan te brengen, die afhankelijk is van het gekozen dampscherm. Zo is AQUADERE geschikt voor een gelast dampscherm en kunt u ELASTOCOL 600 gebruiken bij een zelfklevend dampscherm. Daarna volgen, net zoals bij een niet-geballast dak, een dampscherm en de isolatielaag. De bitumineuze onderlaag kunt u branden, en de toplaag moet daarop in ieder geval volvlakkig gelast worden. Afwerken doet u eveneens met ALSAN FLASHING JARDIN of ALSAN FLASHING QUADRO.

Met kunststof

Als kunststoffen afdichting kunt u kiezen voor FLAGON EP/PV, een TPO-waterdichtingsmembraan dat u losliggend kunt plaatsen. Het materiaal is goed bestand tegen omgevingsinvloeden waaronder zuren en micro-organismen, én het is compatibel met de meeste isolatiematerialen. Breng ten slotte de nodige kimfixaties aan.

Reken op onze persoonlijke service

De premiumsystemen die we in dit artikel beschrijven, zijn nog maar het topje van de ijsberg. Bent u op zoek naar een oplossing op maat voor een bijzonder bouwproject? Dan denken onze productspecialisten graag met u mee. Aarzel daarom niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Wilt u alle bovenstaande daksystemen graag eens virtueel bekijken? Breng dan zeker een bezoek aan ons online platform, SOPRACITY!

Wilt u graag meer informatie ontvangen omtrent de waterdichting- en de isolatiesystemen van Soprema? Vul dan het formulier in.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email