5 aandachtspunten voor lucht- en waterdichte onderdaken

Airtight roofing 1200x0 c default

Een degelijk onderdak kan niet ontbreken in een moderne dakconstructie. Deze belangrijke laag, die zich tussen de isolatie en de dakbedekking bevindt, beschermt de woning tegen indringend vocht en koude lucht. Een goed aangebracht onderdak heeft bijgevolg een positieve invloed op de EPC-waarde van een huis. Maar waar moet u rekening mee houden bij de plaatsing van een onderdak?

1. Maak het onderdak waterdicht, maar dampopen

Wanneer u een onderdak correct installeert, kan er niet langer water via het dak de woning insijpelen. Dat is belangrijk omdat isolatiemateriaal zijn isolatievermogen verliest wanneer het nat wordt. Toch valt vocht in de isolatielaag niet volledig te vermijden. We produceren namelijk heel wat waterdamp wanneer we koken, wassen en douchen. Om te voorkomen dat deze waterdamp zich opstapelt in de isolatielaag en later voor ongezonde schimmelvorming zorgt, moet u het onderdak dampopen laten. De dampdoorlatende folies van SOPREMA zorgen dat het vocht in de isolatielaag snel kan verdampen.

2. Besteed voldoende aandacht aan de afdichting rondom dakdetails

Dakdetails als schoorstenen, dakramen, buizen of koepels onderbreken uw onderdak en vereisen daarom wat extra aandacht. Dicht de aansluiting tussen de opstanden en de folie van het onderdak correct af met EFIBANDE BUTYLE. Deze methode is snel en eenvoudig en biedt een goede bescherming tegen water en lucht.

3. Zorg voor een goede aansluiting tussen het onderdak en de muren

Net als de dakdetails, is de plaats waar het onderdak de muur raakt een zwakke plek. Zorg ook daar voor een goede afdichting met tape.

4. Communiceer met alle partijen op de werf

Helaas wordt een onderdak nog vaak doorboord nadat de folie geplaatst werd. Idealiter worden alle buizen geplaatst voor de dakwerker aan de slag gaat. Als dit niet mogelijk is, is het vooral belangrijk om goed te communiceren met iedereen die werkzaam is op de werf. Wordt het onderdak nog onvoorzien doorbroken, dan moet dit zeker gemeld worden, zodat er opnieuw goed kan worden afgedicht.

5. Voer een extra controle van het onderdak in

Om bovenstaande reden is een extra controle van het onderdak zeker aan te raden. Het onderdak werd waarschijnlijk door verschillende mensen belopen en kan eventueel schade vertonen. Inspecteer de folie zeer grondig vóór u de dakbedekking aanbrengt. Zo vermijdt u latere lekkages.

Wilt u graag meer weten over de oplossingen voor waterdichte onderdaken? Vul het formulier in en de Soprema dakspecialisten nemen contact op. 

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email