De 3 meest spraakmakende circulaire bouwprojecten van de Benelux

Soprema

De bouwsector is wakker geschud: het moet dringend duurzamer als we het milieu willen redden. De belangstelling voor circulaire bouwprojecten is dan ook enorm toegenomen in het laatste jaar. Deze straffe circulaire gebouwen zijn hiervan het ultieme bewijs. 

1. The Green House in Utrecht: circulair bouwen én dineren

Het indrukwekkend paviljoen The Green House in Utrecht, ontworpen door architectenbureau Cepezed, springt meteen in het oog. Het restaurant dat erin gevestigd is, vertrekt steeds vanuit drie principes: reduce, recycle en reuse. Maar niet alleen het menu staat in het teken van duurzaamheid. Ook het gebouw waarin de horecazaak zich bevindt, is 100% circulair. Het volledige complex is demonteerbaar en kan opnieuw worden opgebouwd op een andere plek. Bovendien werden alle bouwmateriaal geleased: een toonbeeld voor circulaire projecten in de toekomst!

2. ’t Centrum door Kamp C: het eerste circulaire gebouw in België

Initiatiefnemer Kamp C start binnenkort met de bouw van Centrum ’t Kamp, het allereerste circulaire gebouw in België. De plannen zien er alvast veelbelovend uit: het gebouw zal niet alleen duurzaam en energiepositief zijn, maar ook volledig aanpasbaar. Alle materialen kunnen na afloop opnieuw gebruikt worden en op de site zullen de komende jaren nog andere circulaire projecten worden uitgevoerd.

3. Ook SOPREMA zet in op circulair bouwen

Huisvestigingsmaatschappij Zonnige Kempen zet al sinds haar oprichting in 1963 in op duurzame bouwprojecten. Toen het bedrijf besliste om zijn kantoren uit te breiden, ging de zoektocht naar circulaire bouwmaterialen van start. Al snel kwam het bouwteam bij SOPREMA terecht. 

De natuurlijke houtvezelisolatie van PAVATEX bleek aan alles eisen te voldoen. Het materiaal is afkomstig van overschotten van zagerijen, niet van bewuste kap, en kan bij afbraak volledig gerecycleerd worden. Zonnige Kempen koos voor Pavaflex Plus met een dikte van 22 centimeter. Daarnaast werden er in de kantoren PAVATEX Isoroof, Pavaplan stabiliteitsplaten en bepleisterde Pavawall-GF isolatieplaten gebruikt.

Niet alleen Zonnige Kempen viel voor de bijzondere eigenschappen van PAVATEX. Ook Matthijs Bourdrez, bewoner van een biobased woonark, is dankzij de natuurlijke houtvezelisolatie verzekerd van een gezond en aangenaam binnenklimaat. De woning van Matthijs bevindt zich midden in de meest duurzame woonwijk van Europa: Schoonschip in Amsterdam-Noord. Dit unieke wooninitiatief sluit perfect aan bij het milieuvriendelijke gedachtengoed dat schuilgaat achter de productie van PAVATEX. In de woning van Matthijs werd gekozen voor Diffutherm-houtvezelisolatiepanelen bij de buitengevel en bij de stucafwerking aan de binnenzijde. Tussen deze platen werd een flexibel isolatiedeken  geplaatst. Dankzij het gewicht en de poreuze vezelstructuur van het isolatiemateriaal, wordt omgevingsgeluid gefilterd. Matthijs geniet dus in alle rust van zijn woning en heeft geen last van hinderlijk lucht- of contactgeluid.

Heeft u interesse in PAVATEX? Vul het formulier in en Pavatex bezorgt u meer informatie over deze innovatieve en natuurlijke isolatie.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email