Kent u deze weerbestendige en onbrandbare spouwplaat in gips?

In hout- en staalskeletbouw sluit de spouwplaat de gevelschil af. Het is dus een zeer belangrijk onderdeel waaraan Etex heel wat aandacht heeft besteed, door de ontwikkeling van de Weather Defence spouwplaat van Siniat.

Deze spouwplaat beschermt de achterliggende constructie en isolatie. Weather Defence is bestand tegen vocht en schimmels. In de uitvoeringsfase zijn er wel eens vertragingen, door bijvoorbeeld lange wachttijden voor de gevelbekleding, of de afwerking tussen ramen en gevel,… Weather Defence kan tot 12 maanden rechtstreeks worden blootgesteld aan weersomstandigheden. Het verbaast u dan ook niet dat deze spouwplaat de thermische prestaties, de luchtdichtheid en de akoestische isolatie aanzienlijk verbetert bij skeletconstructies.

Een ander voordeel van Weather Defence is dat je geen wind- noch regenscherm dient te plaatsen, wat een sterke kostenreductie betekent voor de aannemer. Met Weather Defence maakt u uw project dus efficiënt wind- en regendicht.

Het installeren van Weather Defence is zeer eenvoudig. Deze plaat wordt namelijk verwerkt zoals een gewone gipsplaat en kan daarom gemakkelijk ter plekke op maat gesneden worden. Zo is het dus onnodig om zaagmachines, een zaaglocatie of een stofzuiger te gebruiken. Ook hier spaart men dus geld uit. Daarnaast kan de plaat worden geschroefd zonder voor te boren. Zelfs nagelen of nieten zouden een mogelijkheid zijn.

Uiterst brandveilige spouwplaat

Er is nog een zeer belangrijke troef: Weather Defence behaalt brandreactieklasse A1, wat staat voor onbrandbaar. Niet onbelangrijk bij hout- en staalskeletconstructies, die aan bepaalde brandwerendheidseisen moeten voldoen. Verder zal deze beplating ook de achterliggende constructie en/of isolatie beschermen dankzij haar brandbeschermingsvermogen.

We lichten toe:

 • een spouwplaat van 12,5 mm heeft een brandbeschermingsvermogen K2 10
 • een spouwplaat van 20 mm heeft een brandbeschermingsvermogen K2 30
 • voor toepassingen in hoge gebouwen: twee spouwplaten van 12,5 mm hebben een brandbeschermingsvermogen van K2 30.

We spreken hier dus over een uiterst brandveilige spouwplaat voor toepassingen achter zowel open als gesloten (houten) gevelbekledingen.

Toepassingsgebieden

Passen we dit even toe op de Belgische wetgeving op vlak van brandveiligheid, dan is Weather Defence de ideale spouwplaat voor:

 • middelhoge gebouwen waarbij de buitenbekleding dient te voldoen aan brandreactieklasse B en waarbij de achterliggende constructie moet worden beschermd met een materiaal met een brandbeschermingsvermogen K2 10;
 • hoge gebouwen waarbij de buitenbekleding dient te voldoen aan brandreactieklasse A2 en waarbij de achterliggende constructie moet worden beschermd met een materiaal met een brandbeschermingsvermogen met K2 30;
 • overhellende gevels;
 • buitenplafonds.

Verder is Weather Defence ook milieuvriendelijk omdat de plaat geen formaldehyde noch andere gevaarlijke stoffen bevat. Bovendien bestaat de plaat uit 30% gerecycleerd gips en behoort zij tot klasse A+ op het vlak van VOS afgifte.

Weather Defence is ideaal voor:

 • Houtskelet met geventileerde gevels (gemetseld of met houten bekleding)
 • Staalskelet met geventileerde gevels (met sierpleister op bvb. Siniat Bluclad)
 • Staalskelet met niet-geventileerde gevels (ETICS met sierpleister)
 • Isolatie voor de draagconstructie (met houten gevelbekleding)
 • Isolatie tussen de houten draagconstructie (met houten gevelbekleding)

Wil je meer weten over Weather Defence van Siniat? Vul het formulier in en Siniat bezorgt je de handige brochure en het productblad.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email