Vraag de gids aan rond innovaties in de houtskeletbouw

SIMPSON STRONG-TIE
SIMPSON STRONG-TIE
SIMPSON STRONG-TIE

De houtskeletwoning, die in de jaren zestig opnieuw opgang maakte, heeft zich losgemaakt van de Noord-Amerikaanse en Scandinavische modellen en is de laatste jaren een groot succes geworden op de bouwmarkt. Milieuvriendelijkere bouwplaatsen, energiebesparing, snelheid van uitvoering... De houtskeletwoning heeft vele voordelen. Toch verschillen de principes van de houtskeletbouw van het zogenaamde "traditionele" huis.

De houtskeletbouw: bijzonderheden & beloftes

Professionals in de sector zijn het over één punt eens: in de houtskeletbouw zijn het alle structurele elementen (vloeren, wanden, skelet) die de algemene stabiliteit van het gebouw garanderen. De onderdelen die de structuur van een houtskeletwoning uitmaken, zijn onderling afhankelijk, omdat ze de krachten van het skelet op de funderingen overbrengen. De verbinding is daarom een belangrijk aandachtspunt dat niet mag worden verwaarloosd, al van in de ontwerpfase!

Muren moeten bijvoorbeeld aan de uiteinden en aan de openingen, tussen de stijlen en de houten of betonnen steun worden verankerd. Ze garanderen zo een goede overdracht van de opwaartse drukkrachten waaraan houtskeletmuren blootstaan, zonder de functie van het plaatwerk (OSB-panelen) aan te tasten.

De afschuifbelasting tussen de wanden en de vloer wordt opgevangen door middel van doorsteekankers. Deze moeten voorzien zijn van een brede sluitring, die voorkomt dat de onderste regel wordt doorboord als de muur wordt belast.

Als er in de houtskeletbouw weinig connectoren - hoewel onmisbaar - zijn, zijn er vele soorten bevestigingen op houtskeletbouw werven, in de vorm van ringnagels, schroeven, nietjes, ... Het is daarom aan te raden om deze zorgvuldig te selecteren.

"Voor de bevestiging van twee houtskeletwanden adviseren wij het gebruik van schroeven met platte koppen en korte schroefdraden, omdat deze volledig in het hout zijn ingewerkt en zorgen voor een betere vastzetting van het geheel."

Nicolas Honoré, Ingenieur voor het voorschrijven bij Simpson Strong-Tie

Het aanpakken van de stabiliteitsproblematiek bij houtskeletbouw

Een van de vele voordelen van houtskeletbouw is de grote architecturale vrijheid, vooral wat betreft de openingen naar buiten toe. Maar net de aanwezigheid van die grote openingen in de gevel kan het evenwicht van de hele constructie in gevaar brengen. In dit geval zijn traditionele stabilisatieoplossingen, zoals metalen portieken, Andreaskruisen, enz., meestal moeilijk te installeren en/of te dimensioneren.

"De Steel Strong Wall™, ontwikkeld door Simpson Strong-Tie, gaat de uitdaging van gevelstabiliteit voor grote openingen aan."

Nicolas Honoré, Ingenieur voor het voorschrijven bij Simpson Strong-Tie

Deze stalen steunwanden worden gebruikt in de houtskeletbouw, omdat ze een hoge zijdelingse stabiliteit en meer flexibiliteit bieden voor openingen in de gevel.

Strong-Wall systemen hebben vele voordelen: een klein vloeroppervlak, voorgemonteerde houten stijlen, een hoogte op maat. Allemaal troeven die een eenvoudige integratie aan de houtskeletwand mogelijk maken. Deze innovatie is voorzien van een uitgebreide documentatie om het gebruik van het product in houtskeletbouwprojecten te vergemakkelijken, zelfs voor toepassing in aardbevingsgevoelige gebieden.

Door af te stappen van traditionele bouwoplossingen vraagt het houtskelet om een andere manier van werken, waardoor de technieken voor het leggen en bevestigen van de verbindingen wijzigen. Er zijn nu oplossingen beschikbaar op de houtbouwmarkt die het mogelijk maken om betrouwbare en hoogwaardige structuren te creëren. De houtskeletbouw ziet dan ook een rooskleurige toekomst tegemoet!

Wenst u meer informatie over de Simpson Strong-Tie oplossingen voor houtskeletbouw? Vul dan zeker het formulier in en u ontvangt de gids met de innovaties van Simpson Strong-Tie.

Wilt u met ons kennis maken, breng ons dan zeker een bezoek op de stand 1906 tijdens de beurs Bois & Habitat van 20 t.em. 23 maart 2020 in Namur Expo. 

 

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email