Niko Home Control, de nieuwe elektrische installatie

Niko
Niko
Niko

Gezinnen besparen thuis actief energie

Niko Home Control is de eerste generatie elektrische installatie waarmee gezinnen hun energieverbruik kunnen opvolgen en actief verminderen. Bewoners kunnen de installatie bedienen vanop een centrale plaats en wonen tegelijkertijd veiliger en comfortabeler. Nu zuinig omgaan met energie zo belangrijk is, zowel voor de portemonnee als het milieu, is deze installatie uniek.

 

Uit internationaal klantenonderzoek leerde Niko dat mensen nood hebben aan een elektrische installatie die helpt om energie te besparen en die tegelijkertijd het comfort en de veiligheid in huis verhoogt. Niko Home Control komt volledig tegemoet aan deze verwachtingen.

 

Energieverbruik opvolgen en verminderen

Thuis energie besparen wordt steeds belangrijker. Dat is niet vanzelfsprekend als mensen niet weten hoeveel ze verbruiken. Studies tonen aan dat gezinnen 5 tot 15% aan energie kunnen besparen als ze er bewust mee omgaan. Niko Home Control helpt daarbij. Het ecodisplay geeft op elk moment van de dag feedback over het energie-, gas- en waterverbruik in de woning en eventueel de opbrengst van zonnepanelen. Om het verbruik zichtbaar te verminderen, volstaat een druk op de ecotoets om de woning in ecostand te brengen. Toestellen en lichten die niet hoeven te werken wanneer niemand aanwezig is, worden uitgeschakeld. Ook de verwarming wordt een graadje lager gezet en de ventilatie naar het minimum gebracht. Bovendien zijn de componenten van Niko Home Control ontworpen om ook zelf slechts een minimum aan energie te verbruiken. Het heeft immers geen zin om energiebesparende functies in huis te halen wanneer de installatie zelf massa’s energie vreet.

 

Tot 18% energiebesparing met zoneverwarming

Met zoneverwarming kunnen bewoners ervoor kiezen om bijvoorbeeld de badkamer enkel tussen 7 en 8 uur ’s ochtends en vanaf 20 uur ’s avonds te verwarmen. Terwijl de keuken en woonkamer gedurende de volledige dag verwarmd worden. Uit een studie van TNO, een onafhankelijke Nederlandse onderzoeksorganisatie, blijkt dat zoneverwarming in huis mensen een aanzienlijke energiebesparing oplevert: tot 14% in een nieuwe alleenstaande woning of rijwoning die geïsoleerd is volgens de huidige normen, en zelfs tot 18% in een gerenoveerde alleenstaande woning uit de jaren ’80. Het besparingseffect blijkt groter naargelang de woning minder goed geïsoleerd is.

 

Installatiegemak voor de installateur

Niko Home Control biedt een heel pakfunctionaliteiten; aansturen van verlichting, ventilatie, verwarming, rolluiken, zonwering… . Ze werden door Niko zorgvuldig samengesteld en kunnen met een minimum aan inspanning aan de installatie worden toegevoegd. Tal van functies, zoals de verwarmingsregeling, zijn zo geïmplementeerd dat de volledige stuurlogica reeds in de software zit. Dat levert heel wat tijdswinst op. Dit in schril contrast met domoticasystemen waar je heel wat configuratie- en programmeertijd moet spenderen om de gewenste functionaliteit voor je klant te realiseren.

 

Gestructureerde kastopbouw

Elke installatie heeft een controller en een voeding nodig. De controller stuurt de logica van Niko Home Control en de voeding levert spanning aan de bus, de modules en de bedieningen. De verdeelkast wordt van links naar rechts opgebouwd. Elke DIN-rail start met een voeding of een railkoppelaar. Enkel op de eerste module van elke DIN-rail wordt de bus doorverbonden. Alle andere modules worden op de DIN-rail geschoven en zijn via een unieke schuifbrug met elkaar verbonden. Hierdoor moet de kast minder bekabeld worden én heb je minder kans op bekabelingsfouten. Zo heb je als installateur minder werk en is de kastopbouw overzichtelijk.

 

Muurprints

Door het unieke muurprintconcept is Niko Home Control gemakkelijk te installeren. Het volstaat om op alle bedieningspunten slechts één inbouwdoos te voorzien. Als installateur maak je pas in de afwerkingsfase een keuze of er één, twee of meerdere bedieningen moeten voorzien worden. Daardoor hoeven de bewoners pas tijdens de eindfase te beslissen hoeveel knoppen er op elke plaats nodig zijn en kunnen achteraf extra bedieningen toegevoegd worden zonder kap- of breekwerk.

 

Bekabeling

Een tweedraadse buskabel voedt de verschillende bedieningselementen buiten de kast. Het aansluitschema kent een vrije topologie, je hoeft geen vast bekabelingsschema te volgen. Dankzij de niet-gepolariseerde bekabeling sluit je alle bedieningen eenvoudig en snel aan. Het volstaat om de twee draden in de klemmen vast te maken, zonder risico op een verkeerde aansluiting. Bovendien heeft de elektriciteitskast slechts een beperkte bekabeling nodig: alle modules.

 

Flexibiliteit en gebruiksgemak voor de bewoners

De bouwheer kiest zelf welke functionaliteiten hij al dan niet opneemt. Zo behoudt hij de volledige controle over zijn installatie en woning. Afhankelijk van zijn voorkeur kan Niko Home Control bediend worden met drukknoppen, een touchscreen of smartphone. De functies van Niko Home Control passen binnen de bestaande design van de Niko schakelaars. De strakke en tijdloze bedieningen integreren stijlvol in elke woning.

 

Red dot award

Het ecodisplay van Niko Home Control werd bekroond met een red dot award, een internationaal prestigieuze prijs voor productdesign. De jury, bestaande uit vooraanstaande designexperts, liet zich overtuigen door het trendsettende design: een uitgepuurd ontwerp met vlakke toetsen en uitgebalanceerde verhoudingen dat discreet kan ingebouwd worden. Het display heeft een duidelijke gebruikersinterface en logische symbolen, waardoor bewoners snel een keuze kunnen maken om hun woning in ecomodus te brengen en sluimerverbruik te stoppen. 

 

De red dot jury kijkt ook naar het potentieel succes op de markt: hier bleek de functionaliteit van het ecodisplay een grote troef. Met het ecodisplay kunnen de bewoners bij het verlaten van de woning met één druk op de ecotoets de woning naar een ecologische en zuinige status brengen. De verlichting en stopcontacten schakelen uit en de verwarming en ventilatie gaan naar een lager niveau. Een snelle blik op het scherm leert meteen wat de woning verbruikt. Ook de aanwezigheidssimulatie kunnen bewoners eenvoudig starten. Het ecodisplay combineert energiezuinigheid met comfort en veiligheid en is bijzonder gebruiksvriendelijk.

 

Niko Home Control, een domoticastysteem?

Neen. Domotica is een term en technologie die doorheen de jaren een negatieve reputatie heeft opgebouwd. Het wordt gezien als iets wat duur en complex is, wat alleen overbodige luxe en geen duidelijke toegevoegde waarde levert. Niko Home Control biedt als installatie een duidelijke meerwaarde op vlak van energiebewustzijn, zonder afbreuk te doen aan het gevoel van comfort en veiligheid, integendeel.

De voorbije decennia heeft de digitalisering zijn effect op de wereld om ons heen niet gemist. Vooral in de telecomsector volgden de trends elkaar snel op (internet, mobiele telefoons, smartphones…). De mogelijkheden van de elektrische installatie in huis daarentegen zijn niet mee geëvolueerd. Niko Home Control is de installatie die klaar is voor de toekomst. De installatie is zeer gebruiksvriendelijk, de bediening erg intuïtief. De Niko Home Control installatie is intelligent en bevat vooraf gedefinieerde functionaliteiten.

Ontdek Niko Home Control op www.niko.be/nikohomecontrol.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email