Prefab bouwen met hybride sandwich wandelementen

HybridsandwichwallelementinstallationRaumamill68
HybridsandwichwallelementinstallationRaumamill71
HybridsandwichwallelementinstallationRaumamill80

De bouwsector zoekt al jaren naar innovatieve oplossingen om de CO2 emissies te verlagen. Bouwen met beton is op zich zeer kostenefficiënt voor grote gebouwen met meerdere verdiepingen, maar er is nog heel wat ruimte voor verbetering op vlak van sandwich wandelementen. Door te werken met hybride sandwich wandelementen is het mogelijk om de emissies te reduceren.

Wat zijn hybride sandwich wandelementen?

De innovatie zit in het combineren van beton en hout. De Finse bedrijven Metsä Wood en Metsä Fibre sloegen de handen in elkaar om deze hybride sandwich wandelementen te maken in samenwerking met de betonfabriek Lipa-Betoni voor prefab-elementen.

Het wandelement bestaat uit een buitenlaag van gewapend beton, een isolatielaag en een Kerto© LVL-paneel. Het Kerto© LVL-paneel of gelamineerd fineerhout heeft een goede druk- en treksterkte op zichzelf waardoor extra wapening niet nodig is aan de binnenzijde van het hybride sandwich wandelement.

Wat zijn de voordelen van hybride sandwich panelen?

  • Duurzame karakter: Door het reduceren van het gebruik van beton en door het gebruik van lichtgewicht elementen worden tijdens de productie al de CO2-emissies verlaagt.
  • Ongewijzigde bouw- of montagemethode: Er verandert niets aan de huidige bouwmethode. Wie al gewoon is om met de klassieke betonnen sandwich panelen te werken, zal het monteren van hybride sandwich wandelementen makkelijk vinden.
  • Eenvoudige installatie: Door het lichte gewicht van de sandwich panelen verloopt de installatie sneller en makkelijker. In slechts vijf uur werd een eerste verdieping van ca. 100 m² gemonteerd. Door het lichtgewicht van de hybride sandwich wandelementen, is een lichtere kraan voldoende.
  • Geen nazorg na de montage: Bij de hybride elementen zijn er identieke verbindingen aan de onderzijde als bij de klassieke versie. De naden van de hybride sandwich elementen zijn voorzien van houtschroeven. Na de montage van de hybride sandwich wandelementen zijn er geen naden, betonslijpwerk of reiniging meer nodig, wat een verbetering is tegenover betonnen sandwich panelen.  

Wil je graag meer weten over deze nieuwe innovatie? Vul het formulier in en Metsä Wood bezorgt je meer informatie.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email