SoundDesign Cleaneo gipsplaten staan voor esthetiek, geluidsabsorptie en installatiegemak

2017 03 knauf Rivegauche 00020 Copy
2017 03 knauf mediasambre 4210
Copy

Plafonds spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de ruimtebeleving. Met de geperforeerde gipsplaten van Knauf geef je de ruimte niet alleen een esthetische meerwaarde, maar absorbeer je ook geluid op een unieke manier. Bovendien zijn ze nu eenvoudiger dan ooit te plaatsen. Het gewenste type perforatie geeft de ruimte een eigentijdse uitstraling, terwijl het witte of zwarte vlies aan de achterzijde bijdraagt aan het ritmische effect.

Geluidsabsorptie

Wat is een goede akoestiek? Horen wat men moet horen, zonder storende geluiden. Dit betekent geluiden isoleren en tegelijk de nagalmtijd beheersen. Dat laatste hangt af van het gebruik van de ruimte: in een dokterspraktijk is nagalm minder gewenst dan in een concertzaal. Knauf SoundDesign Cleaneo is speciaal ontwikkeld om de nagalm te beheersen en te zorgen voor een goede verstaanbaarheid of muziekweergave.

Meestal maakt men gebruik van akoestisch absorberende verlaagde plafonds, maar het kan ook nodig zijn om wanden te behandelen wanneer er indirecte geluiden ontstaan door reflectie tegen hoge wanden. Daarom worden de Cleaneo SoundDesign-platen gecombineerd met een absorberend, poreus materiaal zoals minerale wol, achter de platen. Minerale wol heeft een voldoende open oppervlak, zodat het geluidsgolven makkelijk kan opnemen en ze niet direct worden gereflecteerd.

Perforatietypes

Andere troef van Cleaneo SoundDesign-platen zijn de esthetische mogelijkheden. Ze zijn makkelijk toepasbaar op zowel vlakke als gebogen vormen. Maar vooral de verschillende soorten perforatietypes bieden ontwerpers talloze creatieve mogelijkheden voor akoestische absorptie. Er zijn ronde en vierkante perforaties, evenals sleuven. Ze kunnen doorlopend of verspringend worden geperforeerd, regelmatig of willekeurig.

Met elk type kan een "stil" geheel worden gecreëerd met onzichtbare voegen. Afhankelijk van het perforatiemotief hebben de SoundDesign Cleaneo-platen perforatiegraden van 6% tot meer dan 20%. Bij een perforatiegraad kleiner dan 10% nemen de waarden voor hoge frequenties af en blijven ze constant voor lage frequenties. Het omgekeerde gebeurt bij een perforatiegraad hoger dan 15%.

Praktische kantuitvoering UFF

Met de SoundDesign Cleaneo-platen creëer je plafonds met doorlopende perforaties die de ruimte een uitstekende akoestiek én aangename sfeer geven. Geen overbodige luxe, want de trend van steeds gladdere ondergronden versterkt storend geluid in een ruimte. De geluidsabsorberende eigenschappen variëren naargelang het perforatietype – de draagwijdte beperken, de nagalmtijd reduceren… – maar sowieso staat elk design voor optimaal geluidscomfort.

De Cleaneo UFF-akoestiekplaten zijn geperforeerde gipsplaten voor geschroefde montage op metalen onderconstructies. Door de speciale UFF-kantvorm is het afwerken van naden en het snijden van kantstukken heel eenvoudig. De platen passen zuiver tegen elkaar voor een snellere montage en een gemakkelijkere voegafwerking. Niet onbelangrijk in collectieve ruimtes met een grote bezoekersfrequentie is de brandstabiliteit 30’ minuten dat de plafondconstructie zal bieden.

Wil je meer weten over de SoundDesign Cleaneo platen? Vul het formulier in en Knauf bezorgt je meer informatie.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email