Het dak van morgen is blauw

IBIC

Retentiedaken, ook wel blauwe daken genoemd, slaan hemelwater zo lang mogelijk op het dak op. Dat levert twee voordelen op: bij intense buien fungeren ze als buffer en verminderen ze de druk op de rioleringen en bij lange periode van droogte zijn het nuttige spaarbekkens. Mooie troeven, maar zijn wij klaar voor blauwe daken?

Extreme regen en extreme droogte – óf veel te veel óf veel te weinig water: we zullen er met de opwarming van de aarde steeds vaker mee te kampen hebben. Blauwe daken waarmee je water kunt vasthouden en herbruiken, hebben de toekomst. Maar hoe nabij of hoe veraf is die toekomst?

Water wordt kostbaar. En wat kostbaar is, moet je koesteren. Het loont dus om na te denken over manieren om hemelwater op te vangen en nuttig te besteden. Klassieke groendaken zijn al een uitstekende optie, want het zijn sponzen die veel water kunnen ophouden en langzaam weer afgeven via verdamping. Retentiedaken gaan nog een stap verder, want daar is het de bedoeling het water zo lang mogelijk vast te houden. “Groene en blauwe daken zijn allebei ideaal om het rioleringsstelsel te ontlasten bij felle regen en overstromingen te voorkomen, maar een rententiedak geeft nog meer perspectieven om het hemelwater duurzaam te herbruiken. Denk aan het besproeien van de tuin, maar ook aan huishoudelijk gebruik”, zegt Dave Martens, algemeen manager van groendakspecialist IBIC.

Maar is wat wenselijk is ook haalbaar? Technisch zijn er geen obstakels om een blauw dak te realiseren. Wat er wel nodig is, is een mindshift. Volgens de regels van de kunst hoort een plat dak minstens 2 procent te hellen om waterstagnatie te voorkomen. Dat is wat het WTCB adviseert, dat is hoe dakdekkers het gewoon zijn om te doen, dat is hoe architecten platte daken ontwerpen en daarop zijn quasi alle klassieke dakdichtingstechnieken en -materialen afgestemd. Die gewoonte doorbreken, is niet vanzelfsprekend.

“Het is de logica zelf dat een blauw dak echt plat is en dus niet afhelt. Al meer dan eens kreeg IBIC de vraag een blauw dak aan te leggen, tot bleek dat de dakconstructie niet plat was. Architecten erkennen het belang van retentiedaken wel, ze willen het ook integreren in hun projecten, maar zien niet altijd het hele plaatje. Ons advies is: als je effectief een blauw dak wil realiseren, hou er dan van bij het uittekenen van de plannen – in de design fase – rekening mee.”

Dave Martens, general manager bij IBIC

Als alles correct is uitgedacht, heeft IBIC alles in huis voor een correcte realisatie van een blauw dak, waarbij gebruik wordt gemaakt van onder meer

  • SOPREMA Retentio honingraatpanelen die een valse bodem creëren en waaronder het water wordt opgevangen en waarop het substraat voor een groendak wordt aangebracht
  • Slowli van SOPREMA, een ingenieus systeem voor een vertraagde en gecontroleerde waterafvoer op rententiedaken

Iets verdere toekomstmuziek zijn de smart roofs, blauwe daken met een flinke dosis technologie.

“Daarbij wordt de afvoer van een retentiedak slim geregeld op basis van informatie van satellieten, pluviometers en buienradars. Als er een plensbui aankomt, lopen de daken leeg om ruimte vrij te maken om de regen op te vangen op het moment dat de rioleringen dat nog kunnen slikken. Zo helpen smart roofs in verstedelijkte gebieden wateroverlast te voorkomen.”

Dave Martens, general manager bij IBIC

Wilt u graag meer weten hoe u blauwe daken kan integreren in uw project? Vul het formulier in en IBIC neemt vrijblijvend contact op.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email