Deze factoren bepalen hoeveel draagvermogen je groendak vereist

Solarpanels

Wie een dak bouwt, hoopt natuurlijk dat het niet inzakt. Het lijkt de logica zelve, maar bij groendaken komt net iets meer kijken. De dakbelasting kan namelijk sterk verschillen van week tot week. Lees hier hoe dat komt én hoe je rampscenario’s vermijdt met een dak met voldoende draagvermogen!

Gewicht afhankelijk van de weersomstandigheden

Bij zwaar regenweer slaat het dak veel water op en werkt het als een soort van spons. Hetzelfde geldt voor hagel en sneeuw. In zulke situaties weegt je groendak veel meer, en dus moet je altijd rekening houden met de maximale belasting.

Bestaand dak of nieuwbouw?

Wie een groendak installeert op een bestaand dak moet rekening houden met het huidige draagvermogen. Met die informatie in het achterhoofd ga je vervolgens op zoek naar een groendak dat de maximale belasting niet overschrijdt. Wil je weten hoeveel gewicht jouw dak aankan? Laat je bijstaan door een IBIC-expert.

Bij een nieuwbouw kun je de belasting zelf nog bepalen. Je kunt dus éérst het type groendak kiezen om dan aan de ingenieur door te geven wat de vereiste belasting is.

Wat bepaalt het gewicht van een groendak?

Het is belangrijk dat je altijd uitgaat van het verzadigde gewicht, dus de maximale wateropname van het groendak. Het algemene gewicht wordt bepaald door verschillende factoren:

1. Het type beplanting bepaalt hoe dik je substraat (de laag aarde) moet zijn. Hoe dikker het substraat, hoe zwaarder het groendak.

2. Ook het soort substraat heeft een effect op het gewicht. Het ene substraat buffert meer water of bestaat uit andere mineralen dan het andere.

3. Of je al dan niet waterbufferingsplaten gebruikt, heeft een invloed op het gewicht. Deze platen uit minerale wol bufferen namelijk extra water. Ze zijn lichter dan substraat en je kunt er enkele centimeters substraat mee uitsparen.

4. Er zijn drainagematten op de markt met of zonder waterbufferende eigenschappen. Welke drainagemat je kiest, heeft een invloed op het verzadigde gewicht.

5. Ten slotte is de beplanting zelf bepalend: bomen (bij een intensief groendak) wegen uiteraard meer dan een sedumbeplanting (bij een extensief groendak). Ontdek hier wat exact het verschil is tussen beide types groendaken.

Wilt u graag ondersteuning bij het berekenen van het draagvermogen van uw groendak? Vul het formulier in en IBIC neemt vrijblijvend contact met u op.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email