Intensief versus extensief groendak: welk type past bij uw project?

intensiefgroendak
extensief

Hebt u de vele voordelen van een groendak ontdekt en overweegt u nu om zélf zo’n dak te laten aanleggen? Goed idee! Niets heerlijker dan u te omringen met groen. Alleen is het belangrijk om het onderscheid tussen een intensief en een extensief groendak te kennen. Beide types hebben namelijk andere functies én andere vereisten. Wij maken de vergelijking, zodat u straks beter weet welk groendak geschikt is voor uw project.

Meteen resultaat met een extensief groendak of sedumdak

Een extensief groendak is een groendak met een beperkte substraatdikte van zo’n 15 centimeter, wat wil zeggen dat de planten voor hun wortels maar een dunne laag aarde nodig hebben. Dit type groendak kunt u zowel op platte als hellende daken aanbrengen en zowel bij renovatie- als nieuwbouwprojecten toepassen. Bovendien geniet u onmiddellijk van een mooi resultaat.

Een andere benaming voor een extensief groendak is een sedumdak, omdat de vegetatie hoofdzakelijk uit sedums of vetkruiden bestaat. Dit type groendak is erg populair aangezien de investering beperkt is.

Benieuwd hoe zo’n sedumdak er in de praktijk uitziet? Bekijk onze realisaties aan de Sint-Michielskaai in Antwerpen en het op het gemeentehuis in Sint-Amands, waar een extensief groendak werd gecombineerd met zonnepanelen.

Intensief groendak: een volwaardige leeftuin

Een intensief groendak is een echte leeftuin op niveau – u kunt erinwandelen, ravotten of zelfs groenten kweken. Net zoals in een normale tuin, staan er op een extensief groendak vaak creatieve tuinelementen, zoals waterpartijen of fonteinen.

De substraatlaag van een intensief groendak is gemakkelijk 25 tot 50 centimeter dik en er groeien grassen, kruiden, struiken en zelfs bomen uit. Dit systeem vraagt logischerwijze meer van uw dakconstructie dan een dun extensief groendak. Daktuinen worden meestal geïnstalleerd op platte daken, maar IBIC biedt ook de mogelijkheid tot hellende gezondaken.

In Brussel legde IBIC een prachtige daktuin aan waarin de werknemers en bewoners van het Louise Center naar hartenlust kunnen rondwandelen. In Sint-Lambrechts-Woluwe vormde een intensief groendak dan weer de ideale oplossing om een parkeerdak te dichten.

Nog niet zeker welk groendak de beste keuze is voor uw project? Vul het formulier in en IBIC neemt vrijblijvend met u contact op.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email