Subsidies voor groendaken: een overzicht

IBIC

Een groendak biedt heel wat voordelen, zoals een luchtzuiverend effect, meer biodiversiteit en ontlasting van het rioleringsstelsel dankzij waterbuffering, en dat weet de overheid ook. Daarom geeft ze (ver)bouwers die een groendak willen installeren een duwtje in de rug in de vorm van subsidies. Wat de voorwaarden voor die subsidies zijn en hoeveel ze bedragen? Je ontdekt het in dit overzicht!

Renovatiepremie voor draagstructuur en waterdichte bedekking

Je kunt voor de aanleg van je groendak een beroep doen op een renovatiepremie van de Vlaamse overheid, maar dan wel alleen voor de draagstructuur en de waterdichte bedekking van je daktuin. Als je minstens 2.500 euro (exclusief btw) aan facturen kunt voorleggen, kun je eenmalig 20 of 30 procent van het bedrag terugvorderen. Je kunt een renovatiepremie dus pas aanvragen nadat de werken zijn uitgevoerd. Of de overheid jouw subsidieaanvraag goedkeurt, hangt onder meer af van je inkomen, je woning en eventuele andere eigendommen.

Lees hier alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor een renovatiepremie.

Op welke premie heb je recht in jouw gemeente?

Of je een subsidie krijgt voor je groendak en hoeveel die subsidie bedraagt, hangt verder af van de gemeente waarin je woont. Sommige gemeenten belonen hun inwoners wanneer ze voor een groendak kiezen, andere niet. Via de premiezoeker vind je makkelijk terug welke regels er in jouw woonplaats gelden. Je vindt ‘groendak’ onder de rubriek ‘plaatsen, verbeteren of vervangen van: dak’. De Stad Antwerpen is bijvoorbeeld een echte voorstander van groendaken. Je krijgt er voor een groendak van minstens 6 m² een subsidie van 15 euro per m² voor extensieve groendaken en 30 euro per m² voor intensieve groendaken.

Tip: Vraag zeker bij je gemeente na of je voor een groendak een bouwvergunning nodig hebt.

Geen subsidies voor een groendak in Brussel

Het Brussels en het Waals Gewest kennen helaas geen subsidies toe voor de aanleg van een groendak. Heb je nog andere werken gepland, zoals de isolatie van je plat dak? Vergeet niet om na te gaan of je voor die ingrepen wél financiële steun krijgt.

Wil je graag meer informatie ontvangen omtrent groendaken? Vul het formulier in en je ontvangt de brochure Groendaken van IBIC.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email