Maak je groendak zomerklaar met het juiste onderhoud

IBIC
careweb
onderhoudwebV1

Een groendak is een oase van rust bovenop je woning – en dat misschien wel midden in de stad. Dat wil je dan ook het liefst zo houden. Groendaken zijn onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. Daarom geven we je enkele gouden tips om je daktuin in het voorjaar al helemaal zomerklaar te maken.

Het onderhoud van een groendak is afhankelijk van het type

Hoeveel onderhoud je groendak vergt, hangt af van het type. Voor elk groendak is regelmatig onderhoud hoe dan ook onmisbaar, maar aan extensief groendak heb je iets minder werk dan aan een intensief groendak. Een extensief groendak zorgt eigenlijk voor zichzelf, waardoor het in de eerste twee jaren na de aanleg van het groendak volstaat het om het twee keer per jaar met organische mest te voeden: één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Een semi-intensief groendak is een tussencategorie. Daarbij moet je de beplanting namelijk ook één keer per jaar snoeien.

Het onderhoud van een intensief groendak is vergelijkbaar met dat van een normale tuin. Hoeveel werk het onderhoud precies kost, hangt af van de soorten planten, bomen en grassen die je er hebt geplant. Toch zijn er enkele maatregelen die je voor beide soorten kunt treffen, zodat je groendak er een hele zomer mooi bij ligt …

Verwijder bladafval en controleer de waterafvoeren

Als er grote hoeveelheden bladafval op het groendak liggen, kun je die beter meteen opruimen. Sommige boomsoorten hebben taaiere bladeren, waardoor ze minder snel afbreken en je ze eigenhandig moet verwijderen. Zo voorkom je dat de sedums te weinig zon krijgen en afsterven.

Daarnaast krijgen Belgische daken heel wat neerslag te verduren en moet al dat water zich een weg door de afvoer van je groendak banen. Maar wanneer de afvoer verstopt is met vuil of bladafval, heeft dat twee nadelige gevolgen:

  • Het water stijgt, waardoor de plantenwortels kunnen afrotten.
  • Het gewicht op je dak neemt flink toe, wat gevaar met zich meebrengt, zoals het risico op instorting.
  • Controleer de afvoeren dus regelmatig op verstoppingen en verwijder eventuele blokkades.

Weetje: een groendak verlengt de levensduur van je dak

Je groendak mag dan wel een beetje onderhoud vergen, maar je krijgt er ook heel wat voor terug. Wist je bijvoorbeeld dat een groendak de levensduur van je dakbedekking twee- tot zelfs driemaal verlengt?

Nog vragen over de aanleg of het onderhoud van je groendak? Vul het formulier in en IBIC neemt met jou contact op.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email