Kantoor luchtdicht en BEN dankzij duurzame vloeibare coating van Hevadex

Hevadex
Hevadex
Hevadex

Om de groei van zijn activiteiten in het Waalse landsgedeelte te ondersteunen, bouwde het Limburgse aannemingsbedrijf Kumpen in 2013 in Fleurus nabij Charleroi een nieuw kantoorgebouw annex loods. De ondergrond op de site bood onvoldoende draagkracht. Een traditionele betonplaat in combinatie met metselwerk zou omwille van diepfunderingen de kosten sterk de hoogte injagen. Daarom opteerde Kumpen voor een lichtgewicht structuur: een staalstructuur met invulmetselwerk van Ytong gecombineerd met een daktstructuur in steeldeck.

Hoe maak je met staalbouw een BEN kantoor?

Als bouwonderneming wilde Kumpen graag het goede voorbeeld geven door een Bijna Energie Neutraal kantoor te bouwen. Gezien de gekozen bouwwijze met een staalstructuur was het zeker geen evidentie om het vereiste E-peil te halen. De wanden, het dak en de funderingsplaat werden voorzien van isolatie van respectievelijk 20, 26 en 16 cm. Op het dak kwamen fotovoltaïsche panelen. Voor verwarming en warmwater werd gekozen voor een geothermische warmtepomp. Er werd voorts geopteerd voor een driedubbele beglazing, een ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie en het merendeel van de verlichting bestaat uit leds.

Staalbouw eenvoudig en met beperkte investering luchtdicht

Luchtdicht bouwen is van belang om energieverliezen te beperken, maar ook om condens en koude tocht in de winter tegen te gaan. Daarnaast zorgen luchtlekken ook voor een negatieve impact op de akoestiek en belemmeren ze de goede werking van een C+ of D ventilatiesysteem. Last but not least, wordt een goede luchtdichtheid ook beloond door een verlaging van het E-peil met 8 tot 12 punten.

Initieel leek het onmogelijk om met de gekozen staalstructuur een goede luchtdichtheid te bereiken. Het aanbrengen van klassieke luchtdichtingsslabben bleek al snel ontoereikend waar staal-en dakstructuur samen kwamen.

Blowerproof Liquid van de firma Hevadex bood soelaas. Deze watergedragen polymeerdispersie wordt aangebracht met een airless verfspuittoestel of met een verfborstel. Eénmaal uitgedroogd vormt Blowerproof Liquid een flexibele lucht- en dampdichte coating.

Een gecertificeerde oplossing met tal van voordelen

Zoals elke oplossing voor luchtdichtheid heeft ook de Blowerproof Liquid van Hevadex heel wat tests moeten doorlopen om bepaalde eigenschappen te kunnen pretenderen. Het WTCB voerde verschillende tests waarbij zowel de dampdoorlaatbaarheid als de hechtingsgraad op verschillende ondergronden aangetoond werden. In verouderingstests zorgde de coating voor een bijkomende positieve verrassing: zowel de aanhechtingswaarde als de flexibiliteit verbeterden!

De positieve eigenschappen van Blowerproof Liquid van Hevadex  werden bevestigd bij de initiële meting van de luchtdichtheid van het nieuwe kantoorgebouw van Kumpen. De vooropgestelde n50-norm van 0.6 vol/h werd ruimschoots overtroffen met 0.33 vol/h, een ronduit schitterend resultaat!

Het gebruik van coatings om gebouwen luchtdicht te maken biedt heel wat voordelen:

  • het aanbrengen van een coating gaat snel en eenvoudig
  • traditioneel moeilijk bereikbare plaatsen zoals hoeken worden eenvoudig gecoat
  • lage kostprijs
  • duurzame oplossing
  • goede aanhechting op diverse ondergronden (hout, metaal, steen, roofing, EPDM,….)

Duurzaamheid luchtdichtheid Hevadex bewezen

Een tweede meting van de luchtdichtheid van het kantoorgebouw, 2 jaar na de eerste meting, toonde een amper gewijzigde luchtdichtheid van 0.38 vol/h. Het gebouw scoort dus nog steeds sterk onder de passiefwaarde van 0.6 vol/h. Inspectie toonde aan dat de luchtdichte laag intact was en geen sporen van veroudering toonde. 

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email