Van basiscomfort naar E-26 en een luchtdichtheid van 0,85

FOAMGLAS
FOAMGLAS
FOAMGLAS

FOAMGLAS® associeer je wellicht niet meteen met de renovatie van privéwoningen. En toch gebeurt het. Meer dan gedacht. En vaak met een opmerkelijk resultaat. Getuige deze metamorfose van een uitgeleefde woning uit de jaren ’50 naar een hedendaagse Bijna Energie Neutrale (BEN) woning. “Het huis is bijna niet meer herkenbaar”, zegt architect Sara Van Rompaey met gepaste trots. Zowel architecturaal als energetisch transformeerde ze het gebouw van een lelijk eendje in een mooie zwaan.    

De opdrachtgever – een arts – woonde al enkele jaren in het huis. Gaandeweg groeide bij haar de wens om het uit te breiden en te verbouwen tot een goed geïsoleerde hedendaagse woning met een minimum aan onderhoud. Daarvoor wendde ze zich tot Sara Van Rompaey, een architect met zowat 25 jaar ervaring op het vlak van energie-efficiënte renovatie.

Volgens de nieuwbouw-energienormen van 2021

Het hoofdvolume van de woning bleef behouden en werd iets opgehoogd, om zo een volwaardige verdieping te krijgen. Voor een optimale circulatie werden de toegang en de trap verplaatst, en achteraan kwam een uitbreiding met een prachtige leefkeuken met veel licht en een open zicht naar de tuin.

De energie-efficiëntie werd opgetild door de bouwschil te isoleren met FOAMGLAS®-platen in combinatie met een spouwvulling met minerale wol. Het nieuwe aluminium buitenschrijnwerk heeft een driedubbele beglazing, en de gevels zijn nu bekleed met gevelcementplaten en een houten latwerk. De resultaten zijn verrassend: een E-peil van 26 en een luchtdichtheid van 0,85.

“Ik heb de eigenares kunnen overtuigen om al in 2015 te verbouwen volgens de nieuwbouw-energienormen van 2021, dus met een E-peil lager dan 30”, vertelt de architect. “Had de woning beantwoord aan de energie-eisen van op het moment van de bouwaanvraag, in 2014, dan zou die bij de afwerking op energetisch vlak al zijn gedateerd. Voor doorgedreven renovaties – dat zijn renovaties waarbij de technische installaties om het binnenklimaat te realiseren, volledig vervangen worden en waar minstens 75% van de bestaande en nieuwe delen van de bouwschil worden geïsoleerd – mocht in 2014 het vereiste E-peil niet hoger dan E90. Met het E-peil van 26 dat de woning nu heeft, scoren we veel beter dan de wettelijke vereisten voor renovaties. Met deze BEN-renovatie beantwoorden we zelfs al aan de normen voor nieuwbouw van 2021.”

Isolatie voor het leven

In samenspraak met de opdrachtgever en de energieconsulent Luc Dedeyne, werden de gevels volledig ingepakt in FOAMGLAS®-platen. De reden voor deze keuze? “De kwaliteit en de duurzaamheid van FOAMGLAS®”, zegt de architect. “FOAMGLAS® is ecologisch, waterdicht, waterdampdicht, onbrandbaar en drukbestendig, en bovendien bestand tegen ongedierte. Ik wou werken met een duurzaam en hard isolatiemateriaal en de technische kenmerken van het materiaal en enkele voorbeeldprojecten hebben ons overtuigd.“

Cellulair glas is reeds van nature duurzaam: het materiaal bestaat uit zand, kalksteen en glas – allemaal grondstoffen die ruim voorradig zijn. Het houdt lucht – een uitstekende isolator – vast in glascellen en biedt dan ook een optimale bescherming tegen koude en warmte. Voor lage-energiewoningen heeft FOAMGLAS® daarenboven drie heel specifieke voordelen: het is het enige isolatiemateriaal dat zijn oorspronkelijk isolerend vermogen voor de volle 100% blijft behouden, door zijn minerale aard heeft het precies dezelfde uitzettings- en krimpkenmerken als de structuur van het gebouw, en het isolatiepakket is volkomen luchtdicht.

FOAMGLAS® behoudt levenslang zijn vorm en zijn isolerende eigenschappen. Daardoor ontstaan er geen koudebruggen, zal de isolatie nooit méér krimpen of uitzetten dan de bouwconstructie, en hebben gebouwen ook nooit te kampen met warmteverliezen. FOAMGLAS®-platen zijn op zich volstrekt luchtdicht en door de onderlinge volledige verkleving is ook de hele isolerende schil absoluut lichtdicht, zelfs zonder bijkomende folies. Zeker bij een geventileerde gevel zoals in dit geval is dat van groot belang. Een goede luchtdichtheid kan de energieprestatie van een gebouw verbeteren met 8 tot 15 E-punten.

W+F-platen als oplossing

In eerste instantie was het de bedoeling de bestaande woning te ontmantelen en te isoleren op het oude dragende metselwerk. Bij nazicht bleek echter dat het binnenspouwblad bestond uit zendersteen die te oneffen was om er FOAMGLAS®-isolatie op aan te brengen. De gevelsteen daarentegen bood wel een goed draagvlak voor de isolatieplaten. Daarom werd besloten tegen het bestaand buitenspouwblad 10 cm dikke W+F-platen aan te brengen en vervolgens de spouwmuren te vullen met inblaas-glaswol. De muren van de uitbreiding zijn opgetrokken uit 14 cm snelbouwsteen en werden geïsoleerd met FOAMGLAS® W+F van 16 cm dik. Zo hebben zowel de bestaande als de nieuwe muren dezelfde U-waarde: 0,23 W/m²K.   

Heel goede begeleiding

Voor de aannemer GVbouw was isoleren met FOAMGLAS® redelijk nieuw. “Maar we hebben van FOAMGLAS® een heel goede begeleiding gekregen”, vertelt de architect. “Zowel tijdens de ontwerpfase als tijdens de uitvoering van de werf. De technische dienst van FOAMGLAS® heeft een opstartbezoek afgelegd en daarna diverse werfbezoeken uitgevoerd om ter plaatse advies te kunnen geven. Daarbij werd er vooral op gewezen dat alle voegen zorgvuldig moest worden dichtgesmeerd met koudlijm PC® 56, zodat er geen water achter de isolatieplaten kan komen. Ook het deel van de isolatie onder het maaiveld moest volledig met PC® 56 worden afgesmeerd. Speciale aandacht ging ook naar de bitumineuze primer die moest worden aangebracht alvorens de isolatieplaten tegen de draagstructuur te verkleven. Een laatste aandachtspunt was dat de voeg van de bovenste rij platen beschermd moest worden tegen slagregen. Zo wordt vermeden dat de koude kleefstof kan wegspoelen of dat er water tussen de isolatie en de wand zou komen.”

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email