Ongeacht de resultaten van de Rode Duivels, hebben de Belgen nu al hun stempel weten te drukken op de wereldbeker voetbal in Brazilië. De Tieltse divisie van Bayer MaterialScience heeft de polycarbonaatplaten geleverd voor de dakconstructie van het vernieuwde Estadio Nacional in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia.Bayer MaterialScience in Tielt produceert platen uit het hightech polycarbonaat Makrolon® dat onder meer gebruikt wordt in de productie van reiskoffers, beglazing voor o.a. landbouwwerktuigen, geluidswerende wanden langs autosnelwegen en schilden van de oproerpolitie. Aan dat lijstje kan nu ook de 7.500 vierkante meter grote binnenring van het monumentale stadiondak van het Estadio Nacional worden toegevoegd. Voor het dubbelschalige hangdak werden 12 mm dikke Makrolon® UV 2099 platen gebruikt van langer dan 10 meter, goed voor een totaalgewicht van zo’n 110 ton. De korrels die als basis dienen voor de productie van de platen, worden door Bayer Antwerpen aangeleverd.

Het voormalige Estadio Mané Garrincha in Brasilia werd zo goed als volledig gesloopt en vervangen door een impressionante, cirkelvormige voetbaltempel. De ontwerpers van dit nieuwe Estadio Nacional kozen voor de platen van Bayer omwille van hun onbreekbaarheid en hun dubbelzijdige UV-bescherming gecombineerd met een uitstekende lichtdoorlaatbaarheid. Daarnaast is het materiaal ook nog eens relatief licht in vergelijking met andere materialen. Als de Rode Duivels de kwartfinales halen, is de kans groot dat ze die onder het Tieltse dak zullen spelen.

 


Gertjan Venema, Site Manager Bayer MaterialScience Tielt : “We waren uiteraard erg enthousiast om te kunnen bijdragen tot zo’n monumentaal project. Het was voor ons ook een flinke uitdaging. Het formaat van meer dan 10 meter per plaat vroeg de nodige extra inspanningen qua productie en transport. Alles is erg vlot verlopen. Het WK zal door onze werknemers met extra aandacht en trots gevolgd worden.”

Markus Arnold, Senior Bayer Representative Benelux: “ Ik ben telkens weer onder de indruk van de imposante toepassingen van de platen van onze Tieltse vestiging – zoals onder andere de overkapping van het Thalysstation in Brussel-Zuid en van het Antwerpse Centraal Station. Nu maken we zelfs in Brazilië het mooie weer met het nieuwe stadiumdak met UV-bescherming. Een goed voorbeeld van hoe we met onze hoogwaardige kunststoffen kunnen bijdragen tot een betere beleving van de ongetwijfeld spannende WK-matches in het Braziliaanse stadium.”

 

Bayer MaterialScience AG staat van 30 maart tot 4 april 2014 op Light+Building in Frankfurt am Main, Hall 4.0 Stand E41.