Recentelijk werd de Vlaamse Energielening gelanceerd voor de financiering van energiebesparende maatregelen aan je woning. De Vlaamse Overheid voorziet 15 miljoen euro om dit jaar 3,500 energieleningen te verschaffen.

Voor wie?

Voor we het hebben over de verschillende voorwaarden, vermelden we dat de Vlaamse Energielening toegekend wordt via “lokale entiteiten”. De meeste gemeenten hebben zo’n lokale entiteit maar nog niet allemaal. Is er in jou gemeente geen lokale entiteit dan zal je dus (nog) geen gebruik kunnen maken van de Vlaamse Energielening (check hier de lijst met lokale entiteiten).

Zowel bewoners als verhuurders kunnen de lening aanvragen maar let op want het aantal leningen is beperkt tot 3,500 voor dit jaar.

Dubbele besparing door goedkope lening

Zoals het woord het zelf zegt, is de Vlaamse Energielening bedoeld voor werken die leiden tot een energiebesparing: isolatie van daken, vloeren of muren, de plaatsing van hoogrendementsglas, het vervangen van een verwarmingsketel,… Ook hier is het opnieuw de lokale entiteit die bepaalt welke werken in aanmerking komen.

Je kan tot maximaal 10,000 euro lenen en dat bedrag dient over een periode van 5 jaar terugbetaald te worden. Hoewel bepaalde kwetsbare doelgroepen een lening aan 0% kunnen bekomen, kunnen ook andere Vlamingen aan het uiterst voordelige tarief van maximum 2% lenen.