Goedkeuring Brusselse renovatiewet

renovatie verplicht brussel

Op vrijdag 23 februari 2024 keurde het Brussels Hoofdstedelijk Parlement de renovatiewet van Ecolo-minister Alain Maron goed. Deze wet stelt een tijdslijn op voor een verplichte renovatie voor alle eigenaars van woningen met een energiecertificaat D tot G. Ook worden fossiele brandstoffen geweerd uit nieuwe of zwaar gerenoveerde gebouwen.

Tijdslijn en boetesysteem

Eigenaars van woningen met een energiecertificaat G t.e.m. F hebben tot 2033 de tijd om hun woning naar E-niveau te renoveren. Voor woningen in energieklasse D of E is de deadline 2045, waarbij ze minstens tot C-niveau gerenoveerd moeten worden. Het niet tijdig renoveren activeert een automatisch boetesysteem. In 2030 moet er voor elke woning een EPB-certificaat zijn, en het niet behalen hiervan kan leiden tot aanzienlijke boetes en in theorie ook gevangenisstraffen.

De oppositiepartijen bekritiseren de wet als onrealistisch, ondoordacht en onrechtvaardig. Ze vinden de doelstellingen onrealistisch en betogen dat de wet eigenaars dwingt tot renovaties die praktisch en financieel moeilijk te realiseren zijn.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....