Recordaantal faillissementen in de bouwsector

faillissementen bouw 2024

In de periode januari-februari 2024 hebben 442 bouwbedrijven hun deuren moeten sluiten: een stijging van 19,5% ten opzichte van het vorige record in 2018. Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens is bezorgd dat een scenario zoals in de periode 2012-2017 zich zou herhalen: toen gingen er in de bouwsector 20,000 banen verloren in de nasleep van de financiële- en bankencrisis.

Oorzaken van faillissementen

De stijgende hypothecaire rente, hoogstens een stabilisatie van bouwmateriaalprijzen en de loonindexatie van 2023 worden gezien als de belangrijkste factoren achter het hoge aantal faillissementen. De Bouwbarometer toont aan dat ruim 20% van de bouwbedrijven vorig jaar personeel heeft ontslagen of niet heeft vervangen. Dat het aantal ontslagen in de bouwsector stijgt, is zorgwekkend. Het hoge aantal starters van de afgelopen jaren, zonder financiële buffer, draagt eveneens bij aan het aantal faillissementen.

Toenemende uitdagingen voor bouwbedrijven

De Bouwbarometer onthult ook dat de orderboekjes moeilijk gevuld raken. Maar liefst de helft van de bedrijven heeft voor minder dan drie maanden werk. Bouwunie dringt aan op blijvende steunmaatregelen van de overheid, waarbij zij zelf een belastingvoordeel voorstelt om bouwen en verbouwen te stimuleren.  Ze roept op om 15 procent van alle bouwuitgaven en -investeringen aftrekbaar te maken van het belastbaar inkomen, met een plafond van 7.000 euro per jaar. En op voorwaarde dat je officiële facturen van aannemers kan voorleggen. Voor energiebesparende uitgaven kan dat plafond verhoogd worden tot 9.000 euro. Particulieren kunnen zo een belastingbesparing realiseren tot 3.500 euro voor gewone investeringen en tot 4.500 euro voor energiebesparende uitgaven, per jaar dat dit belastingvoordeel geldt.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....