Huren in Vlaanderen werd 7.8% duurder

huren in vlaanderen duurder in 2023

Uit onderzoek van vastgoedgroep Dewaele blijkt dat de huurprijzen in 2023 gemiddeld met 7,8% stegen. Vooral het huren van een huis werd aanzienlijk duurder, met een gemiddelde stijging van bijna 100 euro tot 980 euro per maand, wat neerkomt op een toename van 10,5% ten opzichte van 2022. De gemiddelde huurprijs van een appartement met twee slaapkamers steeg 6,5% in 2023, tot 805 euro.

De belangrijkste oorzaak van deze prijsstijging wordt toegeschreven aan de toenemende krapte op de huurmarkt. Het aantal bezoekaanvragen voor huurpanden is in het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen, met gemiddeld 27 aanvragen per huurpand.

Experts suggereren dat het verminderde aanbod op de huurmarkt wordt veroorzaakt doordat huurders langer blijven huren, en er minder wordt geïnvesteerd in nieuwbouw. Ook de renovatieplicht en invoer van conformiteitsattesten stimuleren eigenaars om hun verouderde huurpanden te verkopen in plaats van te renoveren. Tot slot zorgt een stijgende rente er ook voor dat in toenemende mate ook tweeverdieners de koop- voor de huurmarkt ruilen.

Hoewel het aanbod op de huurmarkt kleiner wordt, wordt het almaar kwalitatiever. Slechts één op de vier tweeslaapkamerappartementen die te huur worden aangeboden, heeft een energieprestatiecertificaat (EPC) van klasse C of lager.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....