Wat is de Vlaamse Woonwaarborg?

vlaamse woonwaarborg

Om het voor Vlaamse gezinnen makkelijker te maken om een eerste eigen woning te kopen zal de Vlaamse regering vanaf 2025 de Vlaamse Woonwaarborg invoeren. Wat is het probleem dat ze hiermee hoopt op te lossen?

Sinds de bankencrisis moeten banken bepaalde richtlijnen volgen om het risico op niet terugbetaalde hypothecaire leningen te beperken. Om die reden zullen banken zelden nog een lening verstrekken voor het volledige aankoopbedrag van een woning. Meestal kan je slechts 80 tot 90 procent van het aankoopbedrag lenen bij de bank. Dat betekent dat je de overige tien tot twintig procent van het aankoopbedrag zelf moet ophoesten. Dat gaat al snel over vele tienduizenden euro's. Dat hebben de meeste (jonge) gezinnen niet zomaar ter beschikking, zelfs al verdienen ze voldoende om de maandelijkse afbetalingen van de lening aan te kunnen.

Dankzij de Vlaamse Woonwaarborg zal de Vlaamse regering een waarborg verstrekken aan de bank voor het kredietbedrag boven 90 procent van het aankoopbedrag. Daardoor kunnen banken aan ontleners -die weliswaar voldoende inkomsten hebben om de maandlasten van hun lening te dragen- toch een lening geven voor het volledige aankoopbedrag. De maatregel zal dus vooral jongeren met onvoldoende spaargeld maar een stabiel voldoende hoog inkomen helpen.

Voor wie?

Je komt enkel voor de Woonwaarborg in aanmerking als het aankoopbedrag van de woning niet meer dan 434,830 euro bedraagt. Het moet ook gaan om de aankoop van de eerste eigen woning. De Vlaamse woonwaarborg zou vanaf 1 januari 2025 verstrekt kunnen worden. Eerst moet de regelgeving nog in een decreet gegoten worden en ter goedkeuring aan het Vlaams parlement voorgelegd worden. Jaarlijks mikt men op de ondersteuning van 5000 eerste kopers.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....