Vlaamse sloop- en heropbouwpremie wordt aangepast

aanpassing vlaamse sloop heropbouw premie

Enkele weken terug kondigde de federale overheid aan dat ze het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop-en heropbouw grondig ging aanpassen en nu is het de beurt aan de Vlaamse overheid om op haar beurt de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie bij te sturen.

Verlenging voor onbepaalde duur

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie kan aangevraagd worden door alle particulieren die in het Vlaamse gewest een gebouw slopen en in de plaats een volledig nieuwe woning herbouwen op voorwaarde dat ze niet in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop- en heropbouw. De premie bedraagt 10,000 euro.

Normaal liep de Vlaamse premie eind 2023 af maar de Vlaamse regering heeft nu beslist om de premie voor onbepaalde duur te verlengen.  

Bijkomende voorwaarden en uitbreiding naar gans Vlaanderen

Vanaf 2024 legt de Vlaamse overheid bijkomende voorwaarden op om van de premie te kunnen genieten:

  • De nieuwgebouwde woning mag niet aangesloten zijn op het aardgasdistributienet.
  • Voor de sloop van gebouwen van voor 2001 zal bij de sloop al het asbesthoudend materiaal voorafgaand geïnventariseerd moeten worden via een asbestinventarisattest of een sloopopvolgingsplan. Dat moet ervoor zorgen dat het gebouw selectief ontmanteld wordt en dat gevaarlijke materialen ingezameld worden voor verwerking conform de regelgeving.

Het goede nieuws is dan weer dat de 13 Vlaamse stedelijke centra (Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas) die vroeger uitgesloten waren van de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie, nu wel in aanmerking komen. Dat is een logische aanpassing want aan de federale voorwaarden om van het 6% btw-tarief te kunnen genieten, werden onlangs bijkomende eisen opgelegd. Daardoor zullen nu ook in die 13 steden sommige particulieren niet langer gebruik kunnen maken van het gunstige 6% btw-tarief voor sloop- en heropbouw. Deze mensen zullen vanaf 2024 wel van de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie gebruik kunnen maken.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....