Vergunningsdossiers volledig online raadpleegbaar via het nieuwe inzageloket

inzageloket omgevingsvergunningen digitaal raadplegen

Vlaanderen zet al lang in op het digitaliseren van het ganse traject van bouwaanvragen of omgevingsvergunningen. Je zou dan verwachten dat alle informatie relevant voor het grote publiek ook online raadpleegbaar is maar dat was tot voor kort niet het geval. Om bijvoorbeeld lopende openbare onderzoeken te raadplegen kon je wel terecht bij het publieke omgevingsloket maar toch kon je bepaalde zaken zoals plannen niet online raadplegen en moest je hiervoor langsgaan op het gemeentehuis. Daar komt nu verandering in.

Het inzageloket: 24/7 toegang tot omgevingsvergunningsdossiers

Voortaan kan iedereen via het zogenaamde Inzageloket omgevingsvergunningen digitaal raadplegen tijdens de fases dat zo'n dossier publiek toegankelijk moet zijn zoals tijdens het openbaar onderzoek of in de periode waarin beroep tegen een beslissing mogelijk is.

Ook plannen kunnen digitaal geraadpleegd worden in dat Inzageloket. Dat kon in het oude publieke omgevingsloket niet maar door een recente aanpassing aan de regelgeving rond auteursrechten lukt dat in het inzageloket wel. Architecturale plannen worden er voorzien van een watermerk "Mogelijks auteursrechtelijk beschermd, kopiëren verboden".

Met het nieuwe Inzageloket wil de Vlaamse overheid de inspraakmogelijkheid van de burger verbeteren. Daarom werd het Inzageloket zo intuïtief mogelijk opgezet om de gebruiker op een eenvoudige manier doorheen een vergunningsaanvraag te leiden.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....