113 nieuwe appartementen op site drukkerij Strobbe

strobbe izegem 1
strobbe izegem 3
strobbe izegem 2

In het centrum van Izegem, vlak bij de Grote Markt en het station, komen 113 energiezuinige nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION kreeg de goedkeuring voor vier bijna-energieneutrale gebouwen op de site van de vroegere drukkerij Strobbe, die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek, bestaande uit een bibliotheek en een kunstacademie. 

127 jaar lang was de drukkerij van de bekende scheurkalender De Druivelaar een uithangbord van Izegem. Maar acht jaar geleden trokken ze bij drukkerij Strobbe voor het laatst de deur achter zich dicht toen na de productie ook de hoofdzetel en opslagplaats naar Beveren-Roeselare verhuisden. Het historische gebouw krijgt na jaren leegstand en samen met het gebouw van de Woondienst regio Izegem een nieuwe toekomst, met respect voor het verleden. Zo krijgt de nieuwe woonbuurt de naam Strobbe en keert de ziel van de familiedrukkerij ook terug in de namen van de vier nieuwe appartementsgebouwen. Alle vier zullen die genoemd worden naar een lettertype dat gebruikt werd of een gekende letterontwerper: Caslon, Bodoni, Griffo, Didot.

Duurzaam verwarmen en koelen

Zowel de nieuwe Cultuurfabriek als alle 113 appartementen en de commerciële ruimtes zullen worden verwarmd en gekoeld met geothermie. Er wordt een heel systeem van buizen aangesloten op een BEO- of Boorgat Energie Opslag-veld, zeg maar een ondergronds reservoir met aardwarmte die in een centrale stookplaats met warmtepompen wordt opgewaardeerd. Op die manier wordt het mogelijk om op grote schaal fossielvrije verwarming te installeren. Daarmee zullen de wooneenheden én de Cultuurfabriek verwarmd én passief gekoeld worden met vloerverwarming. Dat betekent een besparing van 100 ton CO2 per jaar.

De bouw, die past in het globale masterplan en voorziet in een groene boulevard, begint in de zomer van 2023. Het optrekken van de vier appartementsgebouwen die deel uitmaken van de nieuwe woonwijk zal gefaseerd verlopen. Eerst wordt begonnen aan de bouw van Caslon. Dat gebouw bestaat uit 35 appartementen verdeeld over 7 verdiepingen met een gelijkvloerse commerciële ruimte. Het komt op de plaats waar nu nog het gebouw van de huisvestingsdienst staat. Later volgen nog Bodoni (5 verdiepingen, 28 appartementen), Griffo (4 verdiepingen, 26 appartementen) en Didot (6 verdiepingen, 24 appartementen en een commerciële ruimte).Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen in de zomer van 2025.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....