Nieuw voorontwerp met watertuin voor Leuvense vaartkomoevers

Vaartkomoevers watertuin
Vaartkomoevers Noordoever
Vaartkomoevers Zuidoever

Op basis van adviezen en feedback stelde een ontwerpteam een nieuw ontwerp voor de aanleg van de 20.000 m² grote Leuvense Vaartkomoevers op. Er komt geen klassiek openluchtzwembad zoals initieel gepland maar de vraag naar meer groen en ruimte voor ontmoeting wordt nu gecombineerd met een unieke waterbeleving in de vorm van een watertuin, waar twee houten platformen het plein en de oevers met de Vaart verbinden en waar je het water van dichtbij kan beleven, omgeven door planten die het water filteren. Je zal er met de voeten in het water kunnen, maar niet kunnen zwemmen. Waterbeleving blijft een belangrijke rode draad in het ontwerp.

Groene autoluwe oevers

De Noord- en Zuidoever van de Vaartkom zijn de slagaders van de Vaartkom, die het Broosplein en de Staart van de Vaart met elkaar verbinden. Beide oevers worden onthard en vergroend met bomen en struiken. Aan de Noordoever komt een wandelpromenade langs de waterkant met één langgerekte zitbank langs het water. Tussen de rijweg voor lokaal verkeer en de wandelpromenade komt een groene strook met plaats voor zitbanken, kunst en horecaterrassen. Aan de Zuidoever, waar tussen de Vaartstraat en de bruggen een verkeerslus loopt, komt een wandelpad op het water. Met een houten wandeldek op niveau van het water zal je volledig gescheiden van het wegverkeer kunnen wandelen en genieten van het water.

Groene watertuin

Aan de kop van de Vaart komt een groene watertuin. Daar wordt het oppervlaktewater dat van het plein stroomt in opgevangen zodat het in de bodem kan dringen. Een deel van het water uit de Dijle en de Voer, dat via het verbindingskanaal De Hond in de Vaartkom stroomt, zal op een natuurlijke wijze gezuiverd worden door de grote watertuin. Op die manier wordt de waterkwaliteit van de Vaart meteen ook verbeterd. Er komt ook een educatief luik, met meetinstrumenten, waterkijkers of sonars. Aan de randen van de watertuin komen grote natuurstenen blokken, waar je kan zitten en de watertuin van dichtbij kan ervaren.

 

Naast het houten dek aan het Victor Broosplein komt er ook een groter houten platform van ongeveer 15 op 15 meter midden op de Vaart. Zo kan je vanop het water genieten van de omgeving. Het kan ook gebruikt worden als aanlegsteiger voor kajaks en supboards, of zelfs als podium voor bijvoorbeeld kleine concertjes.

Het ontwerpteam werkt het voorontwerp nu gedetailleerd en technisch verder uit. Begin 2023 volgt het definitief ontwerp en de aanvraag van de omgevingsvergunning. De start van de werken is voorlopig gepland midden 2023.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....