Aannemers zien alarmerende daling nieuwe contacten

aannemers zien werkhoeveelheid dalen

Uit een rondvraag van de confederatie bouw bij 325 installateurs en aannemers blijkt dat de nabije toekomst er niet zo rooskleurig uitziet: 60% van de bouwbedrijven ziet een daling in het aantal contacten en van de contacten die ze hebben, blaast maar liefst 13% zijn nieuwe project af omwille van de prijsstijgingen van de materialen.

Prijsstijgingen doorgerekend

Aannemers zitten m.b.t. prijsstijgingen gekneld tussen leveranciers en bouwheren. Zelf krijgt een aannemer van leveranciers offertes die in 43% van de gevallen maar enkele dagen geldig zijn en in 7% van de gevallen zelfs maar enkele uren. Bouwondernemingen kunnen dan ook niet anders dan de prijsstijgingen doorrekenen aan de bouwheer.

Bij lopende contracten gebeurt dat in 44% van de gevallen, waarvan 27% de prijsverhoging gedeeltelijk en 17% volledig doorrekent. In nieuwe contracten nemen bouwbedrijven steeds vaker clausules op m.b.t. prijsstijgingen: in 65% van de gevallen worden prijsstijgingen doorgerekend aan de bouwheer, waarvan in 40% van de gevallen volledig en in 25% van de gevallen slechts gedeeltelijk.

Prijsstijgingen van bouwmaterialen worden vooral vastgesteld bij staal, non-ferro metalen en isolatiematerialen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....