Retroactieve investeringspremie voor warmtepompen

retroactieve investeringspremie warmtepomp

Door een arrest van het Grondwettelijk Hof eerder dit jaar, werd de terugdraaiende teller voor elektriciteit afgeschaft. Dat was slecht nieuws voor eigenaars van zonnepanelen (die nu een magere vergoeding krijgen voor hun teveel geproduceerde stroom) maar het was dubbel slecht nieuws voor eigenaars van zonnepanelen die verwarmen met een warmtepomp op elektriciteit. Zij kunnen namelijk hun hoger elektriciteitsverbruik voor verwarming in de wintermaanden niet langer "compenseren" met een overschot aan stroom geproduceerd door hun zonnepanelen in de zomer.

Voor de eigenaars van zonnepanelen werkte de Vlaamse overheid al een compensatieregeling met bijhorende premie uit om het rendement op hun installatie van zonnepanelen te garanderen, maar voor wie naast zonnepanelen ook een warmtepomp installeerde komt daar vanaf 1 oktober 2021 nu ook een retroactieve investeringspremie voor warmtepompen bij. De hoogte van de retroactieve investeringspremie voor warmtepompen bedraagt 1163 euro.

Voorwaarden voor de retroactieve investeringspremie voor warmtepompen

Je kan de retroactieve investeringspremie voor warmtepompen enkel aanvragen als je aan een aantal specifieke voorwaarden voldoet:

  • je moet op 1 oktober 2021 eigenaar zijn van een warmtepomp op elektriciteit die als hoofdverwarming gebruikt wordt. Een warmtepomp die gebruikt wordt om je zwembad te verwarmen komt dus niet in aanmerking. De warmtepomp moet in dienst genomen zijn (te bewijzen d.m.v. een eindfactuur of een keuringsverslag) in de periode van 1 januari 2006 tot en met 28 februari 2021.
  • Je bent eigenaar van zonnepanelen met een omvormersvermogen van maximaal 10kVA. De zonnepanelen moeten op hetzelfde EAN-nummer als waarop de warmtepomp aangesloten is, in dienst genomen zijn in de periode van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2020.
  • De omvormer van je zonnepaneelinstallatie moet in staat zijn om elektriciteit te injecteren op het elektriciteitsdistributienet en heeft dat gedurende de laatste twaalf maanden nog gedaan.
  • Je moet beschikken over een digitale meter die afname en injectie van stroom afzonderlijk kan meten.
  • Je warmtepomp moet minstens 5 jaar na het bekomen van de premie in dienst blijven.
  • Per EAN-nummer komt slechts één warmtepomp in aanmerking voor de premie 

Tot wanneer kan je de retroactieve investeringspremie voor warmtepompen aanvragen?

De retroactieve investeringspremie voor warmtepompen kan nog tot en met 18 januari 2022 aangevraagd worden door eigenaars die al over een digitale meter beschikken. Wie nu nog over een klassieke (Ferrraris)meter beschikt, kan binnen de zes maanden na de plaatsing van een digitale meter ook nog de retroactieve investeringspremie voor warmtepompen aanvragen en dat tot uiterlijk 31 december 2025.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....