Uit welke onderdelen bestaat een zonnepaneelinstallatie

onderdelen zonnepaneel installatie

Als je zonnepanelen op je dak legt dan wil je natuurlijk de gratis energie van de zon gebruiken om de elektrische apparaten van je woning te voeden maar wat is er allemaal nodig om tot zo’n duurzame oplossing te komen?

Eerst en vooral zijn er natuurlijk de zonnepanelen. Afhankelijk van het type dak (plat dak of hellend dak) heb je ander montagemateriaal nodig. Ook de oriëntatie van het dak speelt daarbij een rol. Check ook steeds of je dakconstructie het bijkomend gewicht van montagemateriaal en zonnepanelen kan dragen.

Een zonnepaneel zelf is opgebouwd uit fotovoltaïsche cellen die het licht van de zon omzetten in gelijkstroom. Gelijkstroom en wisselstroom zijn beide vormen van elektriciteit maar onze huishoudtoestellen en het distributienet werken volgens het principe van wisselstroom. Zonnepanelen leveren daarentegen gelijkstroom op. Om de zonnepanelen aan het elektriciteitsnet in onze woning en aan het distributienet te kunnen koppelen moet er dus een omzetting gebeuren van de gelijkstroom die de zonnepanelen leveren naar de wisselstroom die de toestellen in onze woning gebruiken. Het toestel dat daarvoor zorgt is de omvormer.

Zonnepanelen en schaduw

Zonnepanelen worden in serie met elkaar verbonden in een zogenaamde string en die verschillende “strings” worden dan aangesloten op de omvormer. Er moeten minimaal 5 panelen op een string aangesloten worden, anders werkt de omvormer niet. Als nu één van de panelen in zo’n string op verschillende momenten van de dag in de schaduw komt te liggen van bijvoorbeeld een schoorsteen, een dakkapel of een boom, dan kan dat een probleem opleveren want het is het paneel met de zwakste opbrengst dat de opbrengst van alle panelen op de string bepaalt. Werkt één paneel maar aan 33% dan zullen alle panelen op die string aan maximaal 33% werken.

Om dergelijke beschaduwde panelen tijdelijk uit te kunnen schakelen wordt er onder de betrokken panelen een zogenaamde power optimizer geplaatst die dan toelaat om tijdelijk dat paneel te overbruggen. Het heeft echter meestal geen zin om panelen die nooit in de schaduw liggen te voorzien van een power optimizer.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....