Retroactieve investeringspremie voor zonnepaneeleigenaars met warmtepomp

retroactieve investeringspremie zonnepanelen warmtepomp

Door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof werd onlangs de regeling van de terugdraaiende teller afgeschaft. Om de verlenging van de terugverdientijd van zonnepanelen te compenseren voerde de Vlaamse overheid al een compensatieregeling in.

Zonnepaneeleigenaars met een warmtepomp worden extra getroffen door de afschaffing van de terugdraaiende teller. Het verbruik van hun warmtepomp situeert zich vooral in de winter en laat dat net de maanden zijn dat zonnepanelen weinig stroom produceren. Zonder terugdraaiende teller kan het overaanbod van stroom in de zonnige zomermaanden het hogere verbruik van de warmtepomp in de wintermaanden niet langer compenseren.

Warmtepompeigenaars hebben dus de facto een lager zelfverbruik dan gezinnen zonder warmtepomp. Zij voelen de afschaffing van de terugdraaiende teller financieel nog sterker. Voor deze groep zonnepaneeleigenaars werkte de Vlaamse regering een retroactieve investeringspremie uit van 1163 euro die bovenop de compensatieregeling voor zonnepanelen komt. Voorwaarde om van de premie te kunnen genieten zijn:

  • Je moet eigenaar zijn van een elektrische warmtepomp die  als enige woningverwarming dienst doet en je moet eigenaar zijn van zonnepanelen met een omvormersvermogen van maximaal 10 kVA.
  • De warmtepomp en de zonnepanelen moeten ten laatste op 31/12/2020 in dienst genomen zijn,
  • Je moet beschikken over een digitale meter
  • Je moet de warmtepomp minstens 5 jaar in dienst houden als enige verwarming.

De premie moet aangevraagd worden binnen de 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter en niet later dan 31 december 2025. Voor wie reeds een digitale meter heeft geldt als overgangsregeling dat deze termijn pas begint te lopen vanaf de bekendmaking van de nieuwe retroactieve investeringspremie in het Belgisch Staatsblad.

Concreet zou het gaan om 31,000 eigenaars van een warmtepomp voor gebouwverwarming in combinatie met zonnepanelen. Het ontwerpbesluit van de Vlaamse regering werd voor advies voorgelegd aan de VREG, de Raad van State,… Daarna moet de regeling moet de regeling nog definitief goedgekeurd worden door de Vlaamse  regering.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....