Hoe zit het met de ventilatie in Vlaamse woningen

ventilatie in vlaanderen 1

In een recente antwoord op een parlementaire vraag met betrekking tot luchtventilatiesystemen, werd een overzicht gegeven van de staat van ventilatiesystemen in Vlaanderen. Uit dat overzicht met cijfers van 2015 tot 2020 blijkt dat van de bestaande woningen (op basis van EPC certificaten) slechts 7% (EPCs uit 2015) tot 11% (EPCs uit 2020) beschikt over mechanische ventilatie. Het grootste deel daarvan zijn ventilatiesystemen type C (van 5% voor EPCs uit 2015 tot 9% voor EPCs uit 2020). Op de 2de plaats komen ventilatiesystemen type D (van 1% voor EPCs uit 2015 tot 2% voor EPCs uit 2020). Ventilatiesystemen type B vormen met 0.2% slechts een beperkte niche.

Nieuwbouw vooral met ventilatiesysteem type D

Bij nieuwbouw of ingrijpende energetische renovaties, waarvoor een EPB verslaggeving vereist is, werd gekeken naar de verschillende ventilatiesystemen die opgenomen werden in het EPB verslag. Uit de cijfers van de laatste jaren blijkt dat er voor nieuwbouw nagenoeg enkel nog mechanische ventilatiesystemen geplaatst worden, waarbij het aandeel ventilatiesystemen type C 40% uitmaken en ventilatiesystemen type D 60%.

Ingrijpende energetische renovaties vooral met ventilatiesysteem type C

Bij ingrijpende energetische renovaties is het beeld anders. Daar wordt nagenoeg 2 op de 3 renovaties uitgerust met een ventilatiesysteem type C terwijl het ventilatiesysteem type D goed is voor 1 op de 3 renovaties.

Door extrapolatie van de EPC cijfers voor bestaande woningen en op basis van de EPB statistieken voor nieuwbouwwoningen schat de Vlaamse overheid dat 400,000 à 500,000 van de 3,000,000 wooneenheden in Vlaanderen uitgerust zijn met een mechanisch ventilatiesysteem of dus 13 à 17% van het woningbestand.

Naar een verplicht onderhoud van ventilatiesystemen?

Op de vraag of de Vlaamse overheid er aan denkt om een verplicht onderhoud van de ventilatiesystemen in te voeren, antwoordde de minister negatief. De focus van de Vlaamse overheid blijft op de goede uitvoering bij installatie, met controle via de ventilatieverslaggeving. De Vlaamse overheid rekent op sensibilisering door architecten en installateurs en het gezond verstand van de bouwheren om de ventilatiesystemen te onderhouden.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....