Sociale onderneming verlaagt de energiefactuur van sociale huurders

Aster2

Vanaf 2021 installeert een recent opgerichte coöperatieve vennootschap ASTER cv 647,000 zonnepanelen op sociale woningen. Het doel is de CO2-uitstoot van sociale huisvestingsmaatschappijen jaarlijks te verminderen en het verbruik van de sociale huurder te verlagen.

Onlangs werd ASTER cv door de FOD Economie uitgeroepen als erkend sociale onderneming. Zo"n 66 Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen participeren in deze coöperatieve vennootschap om het zonnepotentieel op sociale woningen te activeren.De investering bedraagt 231 miljoen EUR en wordt gefinancierd met niet-publieke middelen. 

ASTER cv zal gedurende vier jaar zonnepanelen op sociale woningen plaatsen. De 647,000 zonnepanelen zijn goed voor een jaarlijks zonnevermogen van 243 MWp. De CO2-uitstoot zal jaarlijks met 35,000 ton verlagen. Goed voor 1,4 miljoen bomen of beter zo’n 4,379 voetbalvelden.

De sociale huurder geniet tegelijk van een “zonnebonus”. Deze bonus zorgt ervoor dat tientallen euro’s worden bespaart op de energiefactuur.

ASTER cv is een maatschappelijk verantwoorde onderneming. ASTER cv is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen, met de steun van het ELENA-programma van de Europese Commissie.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....