Onlangs werd uit verschillende kandidaat-projecten voor de renovatie van het Joods Museum van België een winnaar gekozen. Het geselecteerde ontwerpteam is een samenwerking tussen 3 architectenbureaus:

  • Barozzi Veiga, een internationaal gerenommeerd bureau uit Barcelona met veel ervaring in het ontwerpen van musea.
  • Tab Architects, recentelijk nog geselecteerd als jonge beloftevolle ontwerper door de Gentse Stadsbouwmeester, heeft de ambitie om met hun projecten iets toe te voegen of terug te geven aan de stad.
  • Barbara Van der Wee vervolledigt het team als expert in restauratie, herbestemming en actualisering van waardevolle historische gebouwen.

Het geselecteerde project streeft een architectuur na die geïntegreerd is in de omgeving, coherent is met de historische context en daarbij de meest efficiënte indeling biedt voor het museum. Het winnend architectuurproject past volledig in de visie van het museum om naar buiten te treden als een culturele, artistieke, levende en dynamische plek die kennis en begrip van de joodse geschiedenis, religie en culturen bevordert door middel van tentoonstellingen die gericht zijn op het delen, ontdekken en toegankelijk maken voor alle doelgroepen.

Meer ruimte en flexibiliteit

De nu krap opgedeelde ruimtes zullen geherstructureerd worden over 6 verdiepingen. Daardoor zal niet alleen de circulatie van de bezoekers verbeteren, maar nog belangrijker: een bezoek aan het vernieuwde museum zal een ontdekkingsreis vol emoties worden. Verder worden de nodige aanpassingen doorgevoerd om te voldoen aan de huidige normen inzake brandveiligheid en om de veiligheid te verhogen.

Vanop het gelijkvloers opent het gebouw zich naar de buitenwereld via drie grote raampartijen. Dat is niet alleen een knipoog naar de vorige bestemming als winkel, het prikkelt meteen de nieuwsgierigheid van voorbijgangers. Er komt een ruime foyer met onthaal en een museumshop, een patio met daarachter het café en een overdekte verbinding met het achterliggende gebouw. Hieronder komt een ruime zaal van 360 m² voor de tijdelijke tentoonstellingen.

De permanente tentoonstelling wordt verspreid over de eerste tot de vierde verdieping. De binneninrichting is bewust sober om voldoende flexibiliteit te behouden. De opslag van archieven, historische objecten, boeken en kunstwerken zal verbeterd worden, dankzij een geoptimaliseerde verlichting, temperatuur en luchtvochtigheid van de verschillende ruimtes.

Strakke uitbreiding

Het nieuwe volume slaagt erin tegelijk verder te bouwen in de geest van de bestaande architectuur als zich te onderscheiden door de strakke uitwerking. Het bevat een polyvalente zaal voor 250 personen en biedt met zijn loggia en terras een prachtig zicht op Brussel.

Het nieuwe museum wordt ook duurzaam met een doorgedreven energie-efficiëntie, een goed binnenklimaat en aangenaam comfort. Groendaken, duurzaam materiaalgebruik en onderhoudsvriendelijkheid worden van bij het ontwerp geïntegreerd.