Wat is gelaagd glas?

wat is gelaagd glass

Gelaagd glas behoort net als gehard glas tot de categorie van veiligheidsglas. Gelaagd glas is opgebouwd uit minstens 2 lagen glas die over hun volledige oppervlakte op één of meerdere tussenlagen gelijmd zijn. Die tussenlaag kan een hars of een gel zijn maar meestal gaat het om een kunststoffolie, veelal een PVB (polyvinylbutyral) film. Door die opbouw zal gelaagd glas bij schokken of bij een impact wel beschadigd raken maar de scherven blijven aan de PVB folie kleven zodat ze geen verwondingen kunnen veroorzaken. Dat geldt uiteraard maar tot op zekere hoogte (afhankelijk van de uitgeoefende krachten en hoelang die uitgeoefend worden).

Hoe meer PVB lagen, hoe sterker het geheel. Het is niet zozeer de dikte van de glasplaten maar het aantal PVB lagen dat bepalend is voor de sterkte van het gelaagd glas. Als je gelaagd glas gebruikt omwille van zijn inbraakwerende eigenschappen, dan moet natuurlijk ook het schrijnwerk waarin het glas bevestigd werd inbraakwerend zijn. Het geheel is maar zo sterk als de zwakste schakel!

Hieronder geven we een idee van het aantal PVB lagen dat nodig is om een bepaalde eigenschap van het gelaagd glas te bekomen:

  • 2 lagen PVB: dit type gelaagd glas biedt bescherming tegen letsels na inslag of schokken tegen de ruit.
  • 3 lagen PVB: dit type gelaagd glas biedt bescherming tegen vandalisme; het kan toegepast worden in glaspartijen op de gelijkvloerse verdieping.
  • 4 tot 6 lagen PVB: dit type gelaagd glas biedt bescherming tegen inbraak.

Soms bevatten de folies speciale materialen om bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld kogelinslagen of explosies.

Nomenclatuur: wat betekenen de cijfertjes bij gelaagd glas

Gelaagd glas met een PVB folie wordt meestal aangeduid met 2 getallen gevolgd door een punt met daarachter opnieuw een cijfer. De eerste 2 getallen geven de dikte van de glasplaten aan en het cijfer na het punt geeft het aantal tussenliggende PVB lagen aan.

Een voorbeeld: gelaagd glas 33.2 bestaat uit 2 glaslagen van 3 mm dik (de eerste en de tweede “3”) met daartussen 2 lagen PVB (het cijfer “2” na het punt) van elk 0.38 mm dik.

Een voorbeeld: gelaagd glas 1212.1 bestaat uit 2 glaslagen van 12 mm dik (de eerste en de tweede “12”) met daartussen 1 laag PVB (het cijfer “1” na het punt) van 0.38 mm dik.

Toepassingen van gelaagd glas

Gelaagd glas wordt vooral toegepast daar waar het van belang is dat de ruit niet in stukken breekt maar één geheel blijft na impact. Dat is het geval wanneer je inbraken wil voorkomen maar ook wanneer je wilt voorkomen dat iemand na impact tegen de ruit naar beneden kan vallen. Een klassiek voorbeeld zijn balkons.

Gelaagd gehard glas

Wanneer de 2 glasplaten van het gelaagd glas bestaan uit gehard glas dan spreekt men van gelaagd gehard glas. Hierdoor worden de eigenschappen van gelaagd (scherven blijven kleven aan folie) en gehard glas (5 maal sterker) gecombineerd.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....