In Leuven huren elk jaar naar schatting 40,000 studenten een kamer. Ondanks de vele recente nieuwbouwprojecten blijft de nood aan studentenkoten er dan ook hoog.

Aan de Naamsepoort in Leuven verrijst binnenkort een moderne en groene studentenresidentie op de plaats waar vroeg de wasserij-droogkuis De Lelie gevestigd was. Projectontwikkelaar LGV uit Herent zal er volgende jaar 75 nieuwe studentenkamers bouwen.

Met het woonproject dat de toepasselijke naam 't Waskot krijgt, wil de ontwikkelaar de buurt opwaarderen. Vandaag bestaat het binnengebied er nog voornamelijk uit beton maar daar komt in de nabije toekomst met een grote binnentuin van 1000 m² verandering in. De iconische schoorsteen - hét herkenningspunt van de wasserij en van de buurt - blijft behouden. Omdat de gevellijn van de nieuwe gebouwen in de Verkortingstraat wat teruggeschoven wordt, komt er daar zelfs plaats vrij voor een gezellige voortuin met publieke zitbanken.

Het project wordt een duurzame en Bijna-Energie Neutrale (BEN) studentenresidentie. Zo wordt er maximaal ingezet op hergebruik van regenwater en op het dak komen zonnepanelen. Bovengronds wordt de auto geweerd maar wie dat wenst zal gebruik kunnen maken van de ondergrondse parkeergarage.

De werken starten ten vroegste in augustus 2020 en als alles volgens plan verloopt zullen de eerste studenten in 2021 hun intrek kunnen nemen in residentie 't Waskot. 52 daarvan zullen verblijven aan de Verkortingstraat. De overige 23 studenten komen in de gebouwen aan de Maria van Belstraat.