Jaarlijks bekronen de Henry van de Velde Awards betekenisvol design dat het voorbije jaar op de markt gebracht werd. Ook dit jaar werden 21 Henry van de Velde Awards uitgereikt, verspreid over 7 categorieën: een verleidelijke en relevante verzameling projecten, producten en diensten die het kruim van het Vlaamse design bundelen.

De officiële uitreiking van de awards vindt plaats op 22 januari 2020. Op die dag worden er ook nog 12 Gold Awards bekend gemaakt.

The Waterbench: een multifunctionele zitbank

In de categorie "Habitat" ging de multifunctionele zitbank "The Waterbench" met een award aan de haal. Het ontwerp van Barbara Standaert is zitbank, plantenbak en regenwaterton in één. Barbara Standaert studeerde interieurarchitectuur aan de Universiteit van Antwerpen, aangevuld met een extra jaar meubelontwerp (VOMO Thomas More Mechelen).

De bank laat toe dat het regenwater doorheen het poreuze betonnen zitgedeelte sijpelt en opgevangen wordt in een spaarbekken van waterdicht beton met een inhoud van maar liefst 280 liter, waarin de planten hun water en voedsel vinden. Het resultaat is minder wateroverlast in steden en minder kostbaar water dat meteen wordt afgeleid naar riolen.

Het poreuze beton garandeert een droog zitvlak, zelfs bij regenweer. De Waterbench is dan ook altijd een aangename plek om halt te houden, even bij te babbelen tijdens een pauze, als korte rustplek om mensen te verwelkomen. De subtiele combinatie van functies wekt nieuwsgierigheid en sociale interactie. Groen en water brengt mensen samen en gesprekken op gang.

Deze permanente en natuurlijke watervoorziening vraagt nauwelijks onderhoud, zorgt voor een blijvend groene touch in de stad en heeft een verkoelend effect. Het reservoir kan bij langdurige droogte ook bijgevuld worden.

Een andere grote troef is de mogelijkheid om zonder al te grote ingrepen het zitmeubel in te planten, aangepast aan de noden van de omgeving. Hij kan zowel in openbare ruimtes als in privétuinen geplaatst worden, en gebruikt worden als esthetische zit- of plantenbak, moes- of kruidentuintje.