Nakende afschaffing woonbonus stuwt hypothecaire kredieten naar record

record hypothecair krediet afschaffing woonbonus

Alle consumenten- en hypothecaire kredieten die in ons land door kredietnemers worden afgesloten voor privédoeleinden, moeten verplicht geregistreerd worden bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) van de Nationale Bank (NBB). De NBB beschikt zo over zeer betrouwbare cijfers over alle soorten kredietverbintenissen en analyseert die voortdurend.

Uitzonderlijke maand oktober 2019

In totaal werden er in oktober in België 56,269 nieuwe hypothecaire kredieten gemeld aan de CKP. Dat is een stijging van 48% in vergelijking met de maand september 2019 en een toename van maar liefst 61% ten opzichte van oktober 2018. In totaal werd in de voorbije maand voor meer dan 7 miljard euro geleend voor de verwerving van woningen.

In alle gewesten groeide de voorbije maand het aantal hypotheekleningen voor de verwerving van een woning ten opzichte van de aantallen die een jaar eerder geregistreerd werden, maar in Vlaanderen was de stijging ronduit verschroeiend: +80% in Vlaanderen, +31% in Wallonië en +26% in Brussel.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft de nakende afschaffing van de woonbonus in Vlaanderen ervoor gezorgd dat heel wat particulieren hun aankoop van vastgoed versneld hebben.

Continue groei herfinancieringen

Naast de sterke toename van de hypothecaire kredieten, is er sinds mei 2019 opnieuw een aanzienlijke en continue groei van het aantal herfinancieringen. De lage rentevoeten zetten veel particulieren aan om hun woonlening onder de loep te nemen. Het aantal heronderhandelde leningen lag de voorbije zes maanden zo maar eventjes 120% hoger dan in dezelfde periode van 2018.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....