Op 19 september 2019 werden de beste Belgische vastgoedprojecten van 2019 bekroond tijdens de tweede editie van de Real Estate Society (RES) Awards. Grote winnaars dit jaar zijn: het nieuwe hoofdkantoor van CERA in het centrum van Leuven, Tivoli GreenCity, een nieuwe duurzame woonwijk middenin Brussel en de Chocoladefabriek in Tongeren. Een achtkoppige jury van experts en prominenten, onder wie Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani en Brussels bouwmeester Kristiaan Borret, loofde de laureaten voor hun sterke inspanningen op het vlak van duurzaamheid, design en innovatie.

Oscars van de vastgoedsector

De RES Awards belonen buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: residentieel vastgoed, (semi-)publiek vastgoed en institutioneel investeringsvastgoed. Meer dan dertig projectontwikkelaars en architecten uit alle hoeken van het land dienden de voorbije weken hun meest in het oog springende projecten van het voorbije jaar in om mee te dingen naar de RES Awards.

Het was een achtkoppige vakjury van experts en prominenten, onder wie Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani, Kati Lamens, voorzitter van Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV), Kristiaan Borret en Peter Vanden Abeelde, bouwmeesters in respectievelijk Brussel en Gent, die de drie winnende projecten bekend maakte.

Beste institutioneel investeringsvastgoed: Hoofdkantoor CERA in Leuven

In de categorie "Beste Project voor Institutionele Investeerders", won het Hoofdkantoor CERA, sinds kort de nieuwe hoofdzetel van de coöperatie CERA in de Muntstraat in hartje Leuven. Het project is niet alleen bijzonder omwille van de tact waarmee de historische monumenten een injectie aan moderniteit hebben gekregen. Met de restauratie van de historische panden keert CERA bovendien terug naar de roots van de "Volksbank van Leuven" in het hart van de stad. Het gebouw is een realisatie van de Gentse architecten Robbrecht & Daem, het Leuvense AR-TE en Studio Roma.

 

“Dit is de perfecte symbiose tussen oud en nieuw, alsof het er altijd was. Deze respectvolle integratie in de binnenstad van Leuven is compleet door de harmonie en interactie tussen interieur en exterieur. Het geheel oogt licht, statig en straalt tegelijk een toegankelijke sereniteit uit. De Leuvenaars zelf hebben het gebouw al aanvaard als een nieuw stukje erfgoed en dat is in een architecturaal rijke binnenstad als die van Leuven een sterke prestatie.”

Jury RES Awards

Beste (semi-)Publieke Project: Tivoli GreenCity in Brussel

De prijs voor "Beste (semi-)Publieke Project" ging naar Tivoli GreenCity in Brussel. De nieuwe wijk in Laken bestaat uit 271 appartementen, 126 sociale woningen, 2 crèches, winkels en diensten. Het DNA van Tivoli GreenCity is er een van duurzaamheid en sociale cohesie. Citydev.brussels maakte de realisatie van deze duurzame, gemengde wijk mogelijk in samenwerking met de Brusselse projectontwikkelaar PARBAM (Pargesy en Kairos). Het project werd ontworpen door tijdelijke vereniging Adriana (CERAU, Atelier 55, Atlante, YY Architecture en Éole).


Beste Residentiële Ontwikkeling: Chocoladefabriek in Tongeren

In de categorie "Beste Residentiële Ontwikkeling" kaapte de Chocoladefabriek in Nerem (Tongeren) de eerste prijs weg. Dit monumentaal pand met industrieel karakter werd herbestemd tot een woongebouw midden in het groen. De Chocoladefabriek werd gerealiseerd door ontwikkelaar P&P Projects, samen met het Hasseltse a2o-architecten en het Tongerse BuroLandschap.

 

“De verdienste van de Chocoladefabriek is dat dit project aangedurfd is in een omgeving buiten de grote stad. Het toont aan dat er nog kansen zijn voor vervallen industrieel patrimonium buiten de stadscentra. De finesse waarmee de herbestemming is aangepakt, door het respectvolle bewaren van wat bestond en de subtiele toevoegingen van het nieuwe, maakt dat het volledige project klopt. Ook de elegante aanpak van de omliggende groene ruimte doet het geheel erg gracieus oprijzen in het landschap.”

Jury RES Awards