Maak je woning klaar voor de winter

Bativox

De herfst is in aantocht en dat is het geknipte moment om je woning klaar te maken voor de koude dagen. Denk daarbij in de eerste plaats aan het onderhoud van je verwarmingsinstallatie. Een goed onderhouden verwarmingsinstallatie heeft immers heel wat voordelen.

Een goed onderhouden verwarmingsinstallatie heeft een hoger rendement waardoor ze minder vervuilend is maar ook minder verbruikt. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee!  Ook je veiligheid vaart er wel bij want het risico op CO-vergiftiging daalt bij een goed onderhouden installatie.

Wettelijk verplicht onderhoud

In Vlaanderen is het periodiek onderhoud van centrale stooktoestellen voor verwarming trouwens wettelijk, verplicht zowel voor particulieren als voor bedrijven:

  • verplicht jaarlijks onderhoud: centrale stooktoestellen op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, ...) moeten jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.
  • verplicht 2-jaarlijks onderhoud: centrale stooktoestellen op gas (aardgas, butaan, propaan) moeten 2-jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.

Zo'n onderhoud moet gebeuren door een erkende technicus. Het is de gebruiker van het centrale stooktoestel die verantwoordelijk is voor het onderhoud. Dat betekent dat in het geval van een huurwoning de huurder verantwoordelijk is voor de planning van het onderhoud.

Een onderhoud duurt gemiddeld tussen 1 à 2 uur. De technicus gaat het risico op CO-vergiftiging na, reinigt de ketel en stelt hem af zodat die weer zuiniger werkt. Op het einde van het onderhoud ontvang je een reinigings-en verbrandingsattest. De laatste twee attesten moet je bij je ketel bewaren.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....