Zwembaden zitten in de lift

Bativox

Steeds meer Belgen kiezen voor een zwembad in hun tuin of laten een binnenzwembad aanleggen. Tijdens de eerste 5 maanden van 2019 zagen de Belgische zwembadbouwers hun orderboeken met meer dan 14% stijgen. Dat is een sterk cijfer, want ook de afgelopen jaren werden er stelselmatig meer privézwembaden gebouwd: 2150 zwembaden in 2017, 2400 zwembaden in 2018 en voor 2019 komt de raming van de sector uit op 2750 zwembaden.

Nieuwe zwembaden worden ook steeds slimmer. De zwembadeigenaar moet haast niets meer doen, het zwembad is dermate ‘Smart’ dat het de overdekking, de filter, de waterzuivering, de pomp en de verwarming zelf regelt. Dat maakt het voor de consument een pak gemakkelijker om een eigen zwembad te hebben.

Ook zwembadrenovaties in stijgende lijn

De sectororganisatie van zwembadbouwers stelt ook vast dat het aantal renovaties van privézwembaden de afgelopen 3 jaar verdubbeld is. Jaarlijks krijgen zo’n 600 privézwembaden een fikse opknapbeurt. Sommige zwembaden zijn al 30 jaar oud, maar zijn daarom helemaal niet onbruikbaar geworden. Ze hebben enkel een renovatie nodig en dat is ook perfect mogelijk.

Wat de aanleg van nieuwe zwembaden betreft, kiest 48% van de klanten voor een betonnen zwembad en 37% voor een kuip, doorgaans uit polyester. De meest courante maten zijn: 10x4 (35%), 9x4 (20%) en 11x4 (15%). Opvallend nog: bij 11% van de geïnstalleerde zwembaden gaat het om binnenzwembaden.

De gemiddelde prijs voor de aanleg van een zwembad bedraagt 54,000 euro. Al is een startprijs van 35,000 euro ook realistisch wanneer het om een bescheidener zwembad gaat.

Meerwaarde door zwembad

Volgens de sectororganisatie van zwembadbouwers geeft een zwembad meteen ook een financiële meerwaarde aan je woning.

"Wie een zwembad plaatst van 50.000 euro creëert een meerwaarde van 75.000 euro. Het is met andere woorden een zeer goede investering.”

Patrice Dresse, Algemeen Directeur van de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers.

Ook de onderhouds- en energiekost valt goed mee: die bedraagt 5 euro per dag. Per jaar bedraagt de energiekost gemiddeld 1,225 euro en de onderhoudskost gemiddeld 600 euro.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....