Er zijn grote veranderingen op til in de Brusselse Noordwijk. De emblematische WTC-torens zullen van een kantorencomplex omgevormd worden tot een nieuwe stadswijk met verschillende functies : 70,000 m² kantoren (gehuurd door de Vlaamse Overheid), 5,000 m² coworking ruimte, 127 appartementen, 240 hotelkamers en verder sportruimtes, vrijetijdsruimtes, horeca en handelszaken. Het nieuw project is een ontwerp van het architectenteam 51N4E, Jaspers Eyers Architects en AUC en kreeg de naam "Zin in No(o)rd" of afgekort "ZIN".

Circulair herbestemmen

Uniek aan dit project is dat de WTC-torens niet volledige gesloopt zullen worden, maar dat er maximaal ingezet zal worden op circulariteit. Het bestaande gebouw wordt maximaal benut. De ondergrondse verdiepingen en de circulatiekernen blijven behouden, wat wel wordt afgebroken krijgt een nieuw leven. Meer dan 95% van alle materialen en bestaande voorzieningen wordt gerecupereerd of gerecycleerd.

Aanpasbaar bouwen

Wie circulair denkt moet ook toekomstgericht denken en dat betekent dat er aanpasbaar gebouwd moet worden, zodat het bij wijzigende noden makkelijk is om de functie van het gebouw aan te passen. De neutrale opbouw zal ervoor zorgen dat binnen éénzelfde basisopbouw zowel kantoren, woningen als hotelkamers ingericht kunnen worden. ZIN is dus niet enkel gericht op de noden van vandaag maar zal ook aangepast kunnen worden aan de noden van morgen.

Van kantoor naar vernieuwende stadswijk

Tussen de 2 torens komt een nieuw balkvormig volume dat beide torens verbindt. In dit nieuwe volume krijgen de verdiepingen een dubbele hoogte waardoor 14 buitengewoon ruime vloeren ontstaan met een vrije hoogte van ongeveer vijf meter. In het nieuwe volume komen o.a. een hotel en appartementen.

In het ontwerp is ook veel aandacht besteed aan groen en verbondenheid met de stad. De begane grond wordt een transparante trekpleister met een riante openbare serre. Het uitzicht vanop het dakterras vervolledigt het geheel.

Een intelligente gevel zal comfort garanderen op een energiezuinige manier. Zonnepanelen op de gevel zullen zorgen voor energie en bescherming van de zon. De opengaande ramen zorgen voor frisse lucht overdag, en een natuurlijke afkoeling ’s nachts.

Ook de daken van het gebouw en van de serre zullen voorzien worden van zonnepanelen. Warmte en koude zullen worden onttrokken uit de grond met een koude-warmteopslag-systeem, dat meer dan 60% van de vraag zal dekken. Een uitwisseling van energie tussen de functies zal het verbruik verder reduceren.

De totale bouwkost van het project wordt geraamd op 375 miljoen euro. De werken zouden afgerond moeten zijn midden 2023.

Technische fiche

Opdrachtgever: Befimmo NV.
Architectuur: Jaspers-Eyers, AUC, 51N4E.
Studiebureaus: Greisch (structuur), VK Engineering (technieken, EPB, duurzame energie, brandveiligheid), De Fonseca (akoestiek), VS-a (gevel), Plant- en houtgoed (groen), Drees & Sommer (circulair bouwen).
Oppervlakte site: 10,800 m².
Bewoonbare oppervlakte: 115,000 m².