De beste Belgische vastgoedprojecten van 2018 werden onlangs bekroond tijdens de allereerste Real Estate Society (RES) Awards, zeg maar de Oscars van de vastgoedsector. Op de laatste dag van REALTY werden dit jaar de allereerste RES Awards uitgereikt. Het gaat om een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS). De awards prijzen buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: residentieel vastgoed, (semi-)publiek vastgoed en institutioneel investeringsvastgoed. Tientallen projectontwikkelaars, architecten dongen mee naar de prijzen.

Het was een zevenkoppige vakjury van experts en prominenten, onder wie Vlaams minister Joke Schauvliege en Brussels bouwmeester Kristiaan Borret, die de drie winnende projecten bekend maakte. Ze loofden de laureaten voor hun grote inspanningen op vlak van duurzaamheid, design, milieu en leegstandsbestrijding.

 

Categorie "Beste Project voor Institutionele Investeerders"

Het eerste project dat in de prijzen viel, was Herman Teirlinck, dat sinds september vorig jaar 2,500 Vlaamse ambtenaren huisvest op de terreinen van Tour & Taxis in Brussel. Met zijn 65,000 m² is Herman Teirlinck het grootste passief kantoorgebouw in België. Het werd ontwikkeld door de Brusselse projectontwikkelaar Extensa, het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk Architects, de Vlaamse gemeenschap, PMV en bouwonderneming Van Laere. Herman Teirlinck won in de categorie "Best Development for Institutional Investors", oftewel "Beste Project voor Institutionele Investeerders".

"Dit is een mooi project van de Vlaamse regering met bijzonder veel aandacht voor duurzame materialen, innovatieve technieken, groene binnenpleinen, enz. Het gebouw aan de binnenkant is indrukwekkend en vergroot zonder twijfel de levenskwaliteit van zijn gebruikers."

Jury RES Awards

 

Categorie "Beste Woonproject"

In de categorie "Best Residential Development" - of "Beste Woonproject" - kwam het ‘t Groen Kwartier, als winnaar uit de bus. Het voormalige Militaire Hospitaal van Antwerpen werd tussen 2007 en 2017 omgevormd tot een nieuwe woonwijk met 400 woningen, midden in stad en met veel groene ruimte. Het is een realisatie van ontwikkelaars Matexi en Vanhaerents, samen met het Gentse architectenbureau Achtergael.

"Deze combinatie van stadsrenovatie en nieuwbouw ligt volledig in de lijn van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV). Het gaat om een schitterend wooncomplex, deels nieuwbouw en deels renovatie van een oud militair hospitaal. Er is heel veel oog voor het oude patrimonium, voor natuur en groen, en voor duurzaamheid. De wagen werd zelfs volledig uit dit stadsproject verbannen! Een perfect voorbeeld van stedelijke uitbreiding."

Jury RES Awards

 

Categorie "Beste (semi-)Publieke Project"

De prijs voor "Best (semi-)Public Development"  of "Beste (semi-)Publieke Project", ging naar De Krook in Gent. Met 18,000 m² gaat het om het grootste publieke gebouw dat in 2017 in Vlaanderen werd neergezet. Maar De Krook is veel meer dan dat. De architecturale parel is een unieke ontmoetingsplaats voor bewoners, studenten en bezoekers. Je kan er cultuur opsnuiven, rustig iets drinken, of zelf aan de slag gaan met technologieën als 3D-printen en virtual reality. Het gebouw omvat ook een polyvalente ruimte, een studiezaal en een leescafé. De Krook is ontwikkeld door Stad Gent , het Gentse architectenbureau Coussée & Goris, en hun Spaanse partner TV RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes.

"De Krook is een absolute eyecatcher die een verouderde en soms verloederde stadsbuurt nieuw leven heeft ingeblazen. Het is een mooie gerenoveerde en levendige site geworden, tussen Gent Zuid en hartje Gent, waar ook veel aandacht is voor de blauwgroene ader in de stad. Er is een duidelijke verwevenheid aan functies gecreëerd met o.a. een bibliotheek, kantoren, laboratoria van de UGent, horeca en publiek groen."

Jury RES Awards