De meest energiezuinige woning van het land staat in Brecht

Bativox

Bart Tommelein, Vlaams Minister van Energie, huldigde onlangs in Brecht de meest energiezuinige woning van België in. Met een E-peil van maar liefst min 61 doet de woning het stukken beter dan het huidig wettelijk verplichte E-peil van 50 voor residentiële nieuwbouw. De negatieve waarde van het E-peil wijst erop dat de woning niet alleen energiezuinig is maar zelfs een overschot aan energie produceert. Die overschot zou zelfs volstaan om het ganse jaar lang gratis elektrisch te kunnen rijden.

Het renovatieproject is het werk van Gie Verbunt, zaakvoerder van IZEN, een bedrijf gespecialiseerd in hernieuwbare energie-oplossingen. In samenwerking met architect Jef Faes en studiebureau Cobbaut wil IZEN met dit project aantonen hoe je verschillende (energie)technologieën kan laten samenwerken in een woning.

De woning werd in eerste instantie natuurlijk sterk geïsoleerd om warmteverliezen te beperken. Zonnecollectoren staan in voor de ruimtelijke verwarming en voor de productie van het sanitair warm water. Het ventilatiesysteem is dan weer uitgerust met warmterecuperatie. Elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen die geïntegreerd werden in het dak.

Volgens Verbunt hing er aan de doorgedreven energetische renovatie een meerprijs van 15% maar dat bedrag zou al op 5 tot 6 jaar terugverdiend worden.

“Dit huis produceert méér energie dan dat het verbruikt. Het is een prachtig voorbeeld van hoe de bouwsector creatief nadenkt over energiezuinig wonen. Hernieuwbare energie speelt daarbij een sleutelrol. In deze woning gaat energie-efficiëntie samen met een optimaal wooncomfort. Dit is absoluut de toekomst.”

Minister van Energie Bart Tommelein
­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....