Welke ramen isoleren het best?

Bativox

Het isolerend vermogen van een raam is een belangrijke factor bij de aanschaf van nieuwe ramen. Het is geen uitzondering dat gevels tegenwoordig voor 50% uit glas bestaan. Dat is prettig voor de bewoners maar vanuit energetisch standpunt is het minder positief. Zelfs wanneer er gebruik gemaakt wordt van HR++ glas is het warmteverlies 8 keer hoger dan via een even groot gesloten geveldeel. Het is dan ook van belang om ramen te kiezen met een sterke thermische prestatie want hoe beter de ramen thermisch isoleren hoe groter de impact op je energiefactuur.

Een raam is meer dan een profiel

Vaak stelt een (ver)bouwer zich de vraag of hij voor PVC ramen of aluminium ramen moet kiezen. Daarbij wordt eigenlijk gerefereerd naar het materiaal waaruit het profiel bestaat. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, esthetische aspecten en toepassingsmogelijkheden maar als het op thermische isolatie aankomt, is het van belang om verder te kijken dan enkel het materiaal waaruit het profiel bestaat.

Een raam bestaat uit een profiel maar ook uit de bijhorende beglazing en het zijn de thermische prestaties van alle onderdelen en hun wisselwerking die bepalen wat de zogenaamde warmtedoorgangscoëfficiënt Uw is van het raam als geheel.

Bij de meeste fabrikanten kan je deze Uw waarden opvragen voor verschillende combinaties van profielen (elk met hun eigen warmtedoorgangscoëfficiënt Uf met de “f” van “frame”) en beglazingen (elk met hun eigen warmtedoorgangscoëfficiënt Ug met de “g” van “glas”). Let wel dat het meestal ook waarden betreft opgemeten volgens bepaalde normen (gemiddelde raamoppervlakte,…). Jouw specifieke raam kan dus een Uw waarde hebben die daarvan afwijkt. Ook de de thermische geleidbaarheid of de ψ-waarde van het materiaal waaruit de afstandhouder tussen binnen- en buitenruit bestaat, heeft een invloed op de uiteindelijke thermische prestatie van het raam als geheel.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....