Waalse regering schaft woonbonus af en voert wooncheque in

Bativox

De kogel is door de kerk: ook de Waalse regering maakt gebruik van haar nieuwe bevoegdheden uit de 6de staatshervorming om de woonbonus af te schaffen. Net zoals in de andere regio’s kwam ook de Waalse regering tot het besluit dat het systeem van de woonbonus budgettair onhoudbaar was.

Wat met de woonbonus voor de reeds lopende hypothecaire leningen?

Voor contracten afgesloten tot eind 2015 blijft de oude regeling van de woonbonus behouden. Wel zullen de bedragen niet langer geïndexeerd worden. Ook wordt de duur van het voordeel van de woonbonus beperkt tot de duur van de lening.

Steun van nieuwe Waalse wooncheque meer gericht op lagere inkomens

Voor hypothecaire leningen afgesloten vanaf 1 januari 2016 wordt overgestapt naar een wooncheque: een systeem van belastingvermindering toegekend per persoon, dat over kan gaan in een belastingkrediet bij ontoereikend inkomen.

Wie een netto belastbaar inkomen heeft van 81,000 EUR of meer, kan niet genieten van de wooncheque. Voor wie een kleiner netto-belastbaar inkomen heeft –en dat is 96% van de Waalse bevolking volgens de Waalse overheid-, bestaat het voordeel uit 2 componenten: een forfaitair bedrag van 125 EUR per kind ten laste dat verdeeld wordt over beide ouders en daarnaast een variabel deel dat afhangt van het netto belastbaar inkomen van de persoon:

  • Wie een netto belastbaar inkomen lager dan of gelijk aan 21,000 EUR heeft, mag rekenen op een jaarlijkse belastingvermindering of een belastingkrediet van 1520 EUR.
  • Voor wie een netto belastbaar inkomen NBI heeft tussen 21,000 EUR en 81,000 EUR, wordt de hoogte van de wooncheque berekend als volgt: 1520 – (NBI-21,000)X1,275%. Op de grens van 81,000 EUR netto belastbaar inkomen bedraagt de belastingvermindering dus nog 1520-(60,000)X1.275%=755 EUR of dus een halvering t.o.v. de laagste inkomenscategorie

Elke persoon kan in zijn leven maximaal 20 keren genieten van de wooncheque. Dat kan met tussenpauzes wanneer je geen eigenaar meer zou zijn van de woning, maar je kan dus niet langer zoals vroeger bij een eerste woning genieten van een fiscaal voordeel en daarna als je op je oude dag nog eens bouwt opnieuw hetzelfde fiscale voordeel genieten.

Na 10 jaar halveert ook de waarde van de wooncheque zoals hierboven berekend. Ook kan de wooncheque nooit langer toegekend worden dan de duur van de hypothecaire lening en het bedrag kan de interest-en kapitaalaflossingen van die lening nooit overstijgen.

Voorwaarden voor de toekenning van de woonbonus in Wallonië

Naast de nieuwe heroriëntering van de woonsteun naar de lagere inkomenscategorieën gelden er zoals voorheen bij de woonbonus een aantal voorwaarden om te kunnen genieten van de wooncheque.

Je kan enkel een wooncheque ontvangen als je een hypothecaire lening afsluit voor een woning in Wallonië en voor een termijn van minimum 10 jaar. Je moet ook zelf de woning bewonen en er in blijven wonen. Je mag bovendien geen (naakte) eigenaar of vruchtgebruiker zijn van andere woningen. Daarop gelden wel enkele uitzonderingen die niet meegerekend worden: geërfde woningen, wanneer je die andere woning te koop aanbiedt in het jaar van afsluiten van het hypothecair krediet of  wanneer die andere woning verhuurd wordt via een sociaal verhuurkantoor (AIS, Agences immobilières sociales) of een sociale huisvestingmaatschappij (SLSP, Sociétés de Logement de Service Public).

Jaarlijks worden de voorwaarden gecontroleerd en wanneer er niet meer voldaan is aan alle voorwaarden heb je geen recht meer op de wooncheque. Zoals hoger aangegeven kan het wel zijn dat je na verloop van tijd wel opnieuw aanspraak kan maken op een wooncheque, maar dan niet meer voor de volle 20 jaar.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....