Brusselse begroting 2016: woonbonus geschrapt, registratierechten verlaagd en investeringen in mobiliteit

Bativox

Als gevolg van de zesde staatshervorming beschikt ook het Brussels Gewest over een grotere fiscale autonomie. Die wil het nu gebruiken om het Brusselse fiscale klimaat af te stemmen op de prioriteiten van zijn inwoners: een rechtvaardigere fiscaliteit voor de werknemers, makkelijkere toegang tot eigendom, een gemeten vermogensbijdrage en het einde van fiscale nicheregelingen.

Na een jaar studiewerk door deskundigen heeft de Brusselse Regering recentelijk zijn begroting -in evenwicht- voorgesteld en meteen aangegeven welke richting het beleid uitgaat. Daarbij zitten heel wat elementen met een impact op de bouwsector.

Woonbonus afgeschaft vanaf 1 januari 2017

Zoals reeds vroeger aangekondigd wordt in het Brussels Gewest de woonbonus afgeschaft voor alle nieuwe leningen afgesloten vanaf 1 januari 2017. Met het oog op een vlottere toegang tot eigendom worden de registratierechten drastisch verminderd zodat het voor de Brusselaars makkelijker wordt om hun eerste woning te kopen. De vrijstelling voor de registratierechten of het zogenaamde abbatement verhoogt tot 175.000€ voor alle woningen van minder dan 500.000€ vanaf 2017. Dat betekent dat gezinnen die zich duurzaam in het Brussels Gewest vestigen een vermindering krijgen van vrijwel 22.000€ aan registratierechten. In tegenstelling tot de woonbonus gaat het om een meevaller die meteen voelbaar is, bij de aankoop, in plaats van gespreid over meerdere jaren.

Mobiliteit budgettaire prioriteit voor Brusselse regering

Met een meerjarig MIVB investeringsplan ter waarde van 5,2 miljard euro wil Brussel een geloofwaardig alternatief voor koning auto blijven bieden. Het leeuwendeel van die investeringen gaat naar de uitbreiding van het bestaande metroaanbod naar Schaarbeek en naar Evere tegen 2024. De uitbreiding van het net is een noodzaak en zorgt ervoor dat een rechtstreekse verbinding tot stand komt tussen het noorden en het zuiden van Brussel. Ook dat past in de ambitie voor een hervonden leefbaarheid onder Brusselaars. Parallel met de uitbreiding van het bestaande net zal de MIVB ook middelen krijgen voor de modernisering van bestaande lijnen (1-5 en 2-6) en om er tegelijk de frequentie te verhogen.

Niet alle projecten hebben het gehaald. De verlenging van de metro tot aan parking C en het project van een skytrain tussen Tour & Taxis en het Noordstation werden geschrapt. Door tram 3, 7 en 9 te verbinden met de Heizelvlakte en er een tramdepot aan te leggen, zorgt men voor een uitstekende ontsluiting van het openbaar vervoer met de Heizel tegen een lagere kostprijs.

Wat betreft de grote projecten, werd de openbaar vervoerstunnel onder het Meiserplein wel behouden. Ook wordt er een groot budget vrijgemaakt voor de ontwikkeling van voetgangerszones in Brussel.

Bijkomende fiscale stimuli

Om de uitstroom van de Brusselse middenklasse naar Vlaanderen en Wallonië tegen te gaan, voorziet Brussel ook in heel wat maatregelen die het voor de Brusselaar opnieuw voordeliger moeten maken om in het Brussels Gewest te blijven wonen:

  • De forfaitaire gewestbelasting van 89 € wordt vanaf 2016 afgeschaft.
  • De Brusselse eigenaars worden vrijgesteld van de verhoging van de onroerende voorheffing via een belastingvermindering van 120 €.
  • Het abattement op de registratierechten wordt verhoogd naar 175.000 € voor alle woningen van minder dan 500.000 €.
  • De belastingen op inkomsten uit arbeid zullen geleidelijk verminderd worden met -1% in 2016 tot -1,5% in 2017.
  • De Regering bewandelt ook het pad van de milieufiscaliteit en verlaagt tevens de prijs van het eerste schoolabonnement van 120 euro naar 50 euro.
  • Er komt een harmonisering van de schenkingsrechten en van de successierechten voor nieuw samengestelde gezinnen.
­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....