Toeristische kijktoren op de grens van Wuustwezel en Kalmthout

Bativox
Bativox
Bativox
Bativox
Bativox
Bativox

In de Noorderkempen, in de nabijheid van de Kalmthoutse Heide ligt het minder bekende natuurgebied “De Maatjes”.  Het is een  grensoverschrijdende natuurreservaat met afwisselend rietvelden en vochtige weilanden. Het is de broedplaats van heel wat zeldzame riet-en weidevogels. Om dit gebied wat meer onder de aandacht van wandelaars en fietsers te brengen, plannen de gemeente Kalmthout en Wuustwezel  een kijktoren met panoramische zichten.

De zeven meter hoge houten  toren bestaat uit drie verdiepingen en is een ontwerp van LV-architecten uit Wuustwezel. De bezoekers zullen er een uniek uitzicht hebben over de Kalmthoutse Heide, het Wuustwezelse landbouwgebied, de Maatjes en het vroegere turfgebied. Boven op het platform komen richtingwijzers die al deze mooie plekjes zullen aanduiden. Binnenin zal de fauna en flora maar ook het historisch erfgoed met zijn turfontginning (turf is gedroogd veen dat vroeger als brandstof werd gebruikt) belicht worden.

 

Bijzondere samenwerking

Voor de bouw van de toren stelde het Agentschap Natuur en Bos 3000 m² grond ter beschikking in erfpacht. De toren zal gebouwd worden door leerlingen van het Gitok uit Kalmthout. Eerst maken ze de toren in hun atelier en vervolgens zetten ze hem weer op in Wuustwezel. De gemeentelijke dienst Veiligheid staat hen bij met advies tijdens het bouwen. De bouw van de toren zal op die manier misschien wat langer duren maar de leerlingen doen een pak ervaring op en de gemeente bespaart op de kostprijs van het project.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....