Grindbakken aan Gentse Oude Dokken: industrieel erfgoed krijgt nieuwe bestemming

Bativox
Bativox
Bativox

Nieuw stadsdeel Gent

De Gentse Oude Dokken worden de komende vijftien tot twintig jaar  omgevormd tot een volledig nieuw stadsdeel aan het water. Er zal plaats zijn voor 1500 nieuwe woningen (waarvan minstens 20% sociale wooneenheden), veel groene en open ruimten, recreatiemogelijkheden, werkgelegenheid, lokale kleinhandel en publieke voorzieningen zoals een school, een kinderdagverblijf en een sporthal. Er komen nieuwe voetgangers- en fietsersbruggen en de stadsring wordt verlegd naar de Afrikalaan en de Koopvaardijlaan. Het nieuwe stadsdeel zal hierdoor perfect aansluiten op  de historische binnenstad.

Oude grindbakken worden ontmoetingsplaats

Aan Dok Noord staan betonnen grindbakken die tot voor kort gebruikt werden om zand en grind van schepen op vrachtwagens over te laden. Deze verwijzing naar het industriële verleden van de Oude Dokken is recentelijk omgevormd tot een ontmoetingsplaats voor de toekomstige en de huidige buurtbewoners. Ontwerpers Sarah Melsens en Roberta Gigante vormden de grindbakken met een beperkt aantal aanpassingen om tot een aaneenschakeling van buitenruimtes waarvan de buurt volop gebruik kan maken. Elke “bak” is voozien van water en elektriciteit zodat uiteenlopende activiteiten zoals toneelvoorstellingen, exposities, concerten, rommelmarkten,... in deze polyvalente buitenkamers georganiseerd kunnen worden. Door het aanbrengen van  reflecterende witte verf kunnen  de muren maximaal benut worden voor tentoonstellingen en projecties.

Openluchtexpo

Het Brussels collectief Rotor zorgt voor de eerste openluchttentoonstelling in de grindbakken. Op basis van hun onderzoek naar de geschiedenis van de bakken selecteerden ze in de grindbakken 36 plaatsen met een specifieke betekenis. Vóór de start van de reiniging en het verven van de grindbakken  werden  die plaatsen afgeplakt zodat na het verven hun installatie “Grindbakken” te voorschijn kwam. Eén van de 36 plaatsen is schijnbaar een abstract schilderij in rode ijzertinten. Het is echter niet meer dan de originele wand van één van de bakken die ooit gebruikt werd om ijzererts in op te slaan. De openluchtexpo is vrij toegankelijk van 21/9/2012 tot 21/10/2012 op het adres Dok Noord 7, Gent (nabij de blauwe kraan).

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....